Kooplieden met een kraampje op de weekmarkt laten een half jaar na de verhuizing weten tevreden te zijn met hun ‘nieuwe’ stekje in de Bergse binnenstad.

Het winkelend publiek beaamt dat de verplaatsing van de markt op donderdag een succes is. "Het oogt een stuk gezelliger nu", meent een Halsterse passante. 

De gemeente Bergen op Zoom besloot bijna half jaar geleden om de wekelijkse markt te verplaatsen van De Kaai naar de binnenstad.

Met de marktverplaatsing richtte zij haar pijlen op een wisselwerking tussen het winkelgebied en de weekmarkt. Marktkooplieden en het winkelpubliek zien de actie als een schot in de roos.

Ondernemers in het winkelgebied zijn blij dat er meer leven op straat is, maar vinden dat er nog ruimte is voor verbetering.

Funshoppers

Imke den Ouden, verkoopster bij de Kaas Koning, staat met haar kraampje in de Wouwsestraat. Ze zegt sinds de verplaatsing van de weekmarkt een stuk meer aanloop te hebben.

"Ik merk een groot verschil in de verkoop. Op één ochtend in de binnenstad verkopen we al meer dan een hele dag op De Kaai", vertelt het kaasmeisje. Volgens Den Ouden heeft die aanzienlijke verbetering vooral te maken met het diverse winkelpubliek.

"Naast onze vaste klanten komen nu ook veel funshoppers en toeristen een kaasje halen. Mensen die de winkels uit komen, stoppen hier regelmatig om even te proeven en iets te kopen."

De kaasverkoopster is tevreden te met de nieuwe locatie en zou niet weten wat er nog beter kan.

Onduidelijk

Willeke Klomp van Bakker Bart heeft daar wel iets over te zeggen. Ze vindt het goed dat de gemeente iets doet voor de binnenstad, maar mist duidelijkheid.

Ze legt uit dat mensen die speciaal naar de markt komen voor een bepaalde kraam, soms voor niets komen. "Sommige kramen staan er de ene keer wel, de andere keer niet. Waarom dat zo is weet ik niet, maar voor het winkelpubliek is het vervelend."

Makkelijk publiek

Dat gaat niet op voor de viskraam van Gebr. Van Diermen. Die staat elke donderdag trouw bij het voormalige V&D pand en is daarmee niet te missen. Volgens verkoper Arjan vliegt de vis sinds de verplaatsing van de weekmarkt de deur uit.

"We zijn een heleboel meer gaan verkopen”, laat de visverkoper weten. “Het is hier een heel makkelijk publiek, de mensen zijn niet bang iets nieuws te proberen."

Arjan herinnert zich dat op De Kaai een bezetting van twee of drie man voldoende was. "Nu staat om 17.00 uur ’s middags nog een rij voor onze kraam. Met vier verkopers komen we net toe, maar zelfs dat lijkt af en toe te weinig."

Donderdagverbetering

Onderneemster Mieke van LaBru Geschenken-Decoraties merkt niet veel verschil tussen de situatie van een half jaar geleden en nu.

"Het is een verbetering van de donderdag", vindt ze. "Er lopen meer mensen over straat, daarom oogt het gezelliger." Mieke heeft niet het idee dat ze meer is gaan verkopen.

De onderneemster is positief over de locatie van de markt in de binnenstad, maar vraagt zich wel iets af. "Waarom in een winkelstraat en niet op de Grote Markt? Dan staat de weekmarkt echt centraal."