Wethouder Cors Zijlmans en Angelo Somers van Stichting Bevrijdingsmonument Welberg hebben donderdagmiddag gezamenlijk klaprozenzaad uitgestrooid op de rotonde bij de Franseweg in Steenbergen. 

Eric van der Spelt (D66) droeg onlangs het idee aan bij de gemeenteraad om de rotondes voorlopig op te fleuren met de rode bloemen. De raad reageerde enthousiast en daarom worden er in totaal drie rotondes ingezaaid. "We wilden de rotondes eigenlijk in het najaar aanpakken", vertelt wethouder Zijlmans.

Het gaat om drie rotondes die de gemeente heeft overgenomen van Rijkswaterstaat. Het verzoek van Van der Spelt loopt daarmee vooruit op de zaken. Hij wilde op de rotondes juist iets doen met klaprozen, die symbool staan voor bevrijding en herdenking. "Het is een leuk idee", aldus de wethouder.

"De bevrijding door de Canadezen leeft in Welberg, maar ook in Steenbergen. Daar willen we graag een stukje aan bijdrage". Het idee van de klaprozen op de rotondes is overigens niet nieuw, ook Somers heeft dit idee al eens geopperd. "Maar nu de politiek het oppakt, komt het alsnog goed."

Vrijheid

Somers beloofde zeven jaar geleden aan de reeds overleden Canadese majoor Danny McLeod dat er altijd klaprozen zouden staan bij de klok van Welberg. "Ik heb alleen de straal een beetje vergroot", lacht Angelo. Vorig jaar werd een hectare land tegenover de Klok in Welberg ingezaaid met klaprozen.

Als het aan Angelo ligt, worden dan ook niet alleen de rotondes ingezaaid. Hij overhandigde de wethouder een emmer vol met klaprozenzaad, waarmee je de hele stad rood zou kunnen kleuren. "Dit is een hartstikke mooi eerbetoon aan de Canadezen." 

Daarnaast is Somers blij dat er een keer op een speelse wijze omgegaan wordt met herdenken en vrijheid. "Ik hoop dat als mensen de klaprozen zien staan, ze zich afvragen waarom die er staan. En zo, op hun eigen manier, even stilstaan bij vrijheid."

Herdenking

De klaprozen zullen volgens Angelo Somers pas in augustus tot bloei komen. "We zijn nu eigenlijk te laat met inzaaien." Toch is het niet erg dat de rozen pas in augustus gaan bloeien, want op 20 augustus komen honderd Canadezen naar Welberg. "Het is toch een geweldige ontvangst als de klaprozen dan allemaal in bloei staan." 

De Canadezen komen onder andere het slagveld bezoeken en ze komen de Klok van Welberg ophalen, die gaat dienen als Ceremonial Bell in Canada. Op woensdag 4 mei om 19.00 uur zal de klok van het bevrijdingsmonument aan de Canadezenweg te Welberg weer geluid worden. Dat gebeurt als oproep aan iedereen om stil te staan bij de nationale dodenherdenking die een uur later begint.

Bij het luiden van de klok worden ook de slachtoffers die in 1944 bij de strijd om Welberg vielen al even herdacht. "De klaprozen vormen een nieuwe manier van herdenken", stelt Angelo Somers. Volgens hem is dit een creatievere manier om ook de gewone burger te betrekken bij de herdenking.