Vader en dochter Jan en Simone van Tuijl staan al twintig jaar als poelier op de Bergse weekmarkt, maar zijn recent geschorst door de marktmeester.

Vader Jan kreeg twee jaar geleden een hartstilstand en is maandenlang uit de running geweest door een zware hartoperatie die daarop volgde.

Dat de weekmarkt van Bergen op Zoom in de tussentijd is verhuisd naar het centrum en voortaan tot 17.00 uur duurt, is een struikelblok voor Jan van Tuijl.

“Vanaf het moment dat die tijd in beeld kwam, heeft mijn vader zowel mondeling als schriftelijk aangegeven dat dit een te lange dag voor hem wordt. Het zouden dagen worden van 5.30 tot 20.30 uur, dat houdt hij gewoon niet vol", vertelt dochter Simone. 

Jan vroeg een plaats aan buiten de winkelstraat, zodat hij eerder op kon gaan ruimen. Simone geeft aan dat haar vader op verzoek van de gemeente Bergen op Zoom, ondanks dat hij het rustiger aan moet doen, toch weer wekelijks naar de weekmarkt komt.

Begrip

Volgens Simone wordt de inzet echter niet gewaardeerd door de gemeente Bergen op Zoom.

“De marktmeester kwam ons een aantal maanden geleden vertellen dat hij vindt dat wij te vroeg opruimen. Ondanks de uitleg over de gezondheid van mijn vader volgde er toch een waarschuwing per post. Kort daarop kwam er een aangetekende brief dat wij donderdag 21 april geschorst waren. Wij moesten onze klanten laten zitten, dat kan toch niet?”

Ook voor 28 april kreeg Van Tuijl een schorsing opgelegd. 

Vervanging

Gemeentewoordvoerder Erwin Stander laat desgevraagd weten: “Een aantal malen was al geconstateerd dat hij steeds eerder begon met afbreken en is hierop ook aangesproken.”

Stander zegt dat het de gemeente er niet om te doen is om de ondernemer te pesten. “Wij zijn bereid om ontheffing te verlenen als hij zich gedurende de laatste paar uur van de markt zou laten vervangen. Hierover hebben al verschillende gesprekken plaatsgevonden met zijn rechtshulpverlener. Als hij hier positief tegenover staat, kunnen we dat bespreken.”