In de gemeente Tholen kregen tijdens de jaarlijkse lintjesregen dinsdag vijf inwoners een koninklijke onderscheiding uitgereikt door burgemeester Ger van de Velde - de Wilde.

Het gaat om Jaap Quist en Riet Quist-Hendrikse, Adri van Bendegom-van Hekeze, Kees de Koning en Jan Reijngoudt.

Een dag vóór Koningsdag is het druk in veel plaatsen, tenminste voor alle burgemeesters van de 390 gemeenten in Nederland. Elke burgemeester spreekt bijzondere burgers toe voor de lintjesregen. Zo ook in gemeente Tholen door burgemeester Ger van de Velde-de Wilde.

Ze vindt het erg belangrijk om burgers koninklijk te onderscheiden in een eigen omgeving en op een persoonlijke manier. Ze gaat diverse kernen af. "Op deze manier heb ik nog meer tijd voor persoonlijke aandacht", laat ze weten. Haar manier wordt bijzonder gewaardeerd.

Echtpaar Quist

Het komt zelden voor dat een echtpaar tegelijkertijd koninklijk onderscheiden wordt, maar in Stavenisse werd dit bewaarheid. Het echtpaar Jaap Quist en Riet Quist-Hendrikse mochten allebei een lintje ontvangen van burgemeester Van de Velde-de Wilde.

Ze waren naar het verenigingsgebouw De Schuilplaats van de Nederlands Hervormde Kerk in Stavenisse gekomen voor een kerkvergadering, maar deze vergadering werd een feestelijke gebeurtenis toen ze beiden een lintje opgespeld kregen.

Voor mevrouw Quist was het een hele grote verrassing. Voor haar man had ze het wel verwacht. "Hij moest van mij zijn pak aan doen. En zijn stropdas moest hij ook aan van mij. Maar dat het ook om mij ging, had ik niet door", laat ze blij verrast weten.

Met verschillende functies binnen de NH kerk in Stavenisse, als mantelzorger voor verschillende familieleden, als vrijwilliger voor het rondbrengen van maaltijden vanuit verzorgingstehuis De Schutse Zorg, als lid van de Stichting Protestantse Bejaardenzorg Eiland Tholen en Sint Philipsland en vrijwilliger bij Avondklanken voor kerktelefoonluisteraars werd hij geëerd.

Mevrouw Quist werd in het zonnetje gezet voor haar inzet bij vrouwenvereniging Niet In Eigen Kracht, tevens als mantelzorger voor familieleden en als vrijwilliger bij Elenahof en De Schutse Zorg. De zaal bij het kerkgebouw zat helemaal vol. Vrolijke gebakjes met Hollandse kleuren maakten het lintjesfeest compleet in Stavenisse met het gedecoreerde echtpaar Quist-Hendrikse.

Adri van Bennegom

De koffieruimte van Streekmuseum De Meestoof in Sint Annaland was goed gevuld met familie en bekenden van mevrouw Adri van Bendegom-van Hekezen. Ze dacht dat ze een afspraak had met haar dochter om gordijnen en vloerbedekking uit te gaan zoeken voor haar nieuwe appartement. Ze hadden afgesproken in het streekmuseum in Sint-Annaland. Toen ze binnenkwam was de schrik even zichtbaar. Zoveel bekende mensen op één plaats bij elkaar, allemaal voor haar.

Ze kreeg een lintje opgespeld van burgemeester Van de Velde-de Wilde: "U bent niet iemand die graag op de voorgrond treedt. De Zonnebloem is heel erg blij met u en u neemt de vuile was van het streekmuseum mee naar huis om het weer schoon terug te brengen." 

Adri van Bendegom-van Hekezen staat bekend als trouwe mantelzorger voor ouderen en zieken in Sint-Annaland, als vrijwilliger bij de dagopvang van Stichting voor Regionale Zorgverlening (SVRZ), als vrijwilliger van het Streekmuseum De Meestoof, als vrijwilliger bij de Nationale Vereniging de Zonnebloem en als lid van de Klankborg initiatiefgroep Sint-Annaland Toekomstproof.

Een hele grote vierkante oranjetaart met een foto van Adri van Bendegom-van Hekezen werd geserveerd om haar koninklijke onderscheiding te vieren, samen met haar familie die uit verschillende delen van Nederland was gekomen. Het uitkiezen van gordijnen en vloerbedekking wordt op een andere dag gepland.

Kees de Koning

Normaliter staat hij zelf achter de camera om de laatste nieuwtjes vast te leggen, maar nu was hij zelf het middelpunt van aandacht. Kees de Koning uit Oud-Vossemeer had niet in de gaten dat hij zelf tot de gedecoreerden hoorde. Zijn perslijst was niet volledig, maar dat viel in eerste instantie niet op bij hem. In de voetbalkantine van VV Vosmeer werd hij opgewacht en ontvangen door familie en bekenden. Nog voordat hij zelf de kantine kon betreden, moest hij eerst omgekleed worden.

Burgemeester Van de Velde-de Wilde: "Ik kom Kees altijd tegen in zijn werk. Hij is één van de eerste mensen die ik mocht kennen in gemeente Tholen. Als persoon is Kees altijd goed geïnformeerd." Het had nogal wat voeten in de aarde om een lintje te regelen voor Kees de Koning.

Twee jaar geleden werd de werkgroep 'Kees verdient een lintje' opgericht, omdat Kees veel werk doet. Hij is sinds 1979 oprichter, penningmeester en secretaris van Werkgroep Geneologie Tholen, heeft verschillende functies bij VV Vosmeer, is mede-oprichter van Heenkundekring Stad en Lande in Tholen, bestuurslid van Stichting Roosevelt Oud-Vossemeer, is schrijver van boeken, geschriften en artikelen op cultuur-historisch gebied en werd in 2013 als vrijwilliger van het jaar binnen gemeente Tholen genoemd.

Speciaal voor hem werd er met oranjebitter getoost waarbij zijn achternaam een dubbele betekenis meekreeg: "We brengen een toost uit op Kees én de Koning."

Jan Reijngoudt

In het schoolgebouw van de Koningin Julianaschool wacht een grote groep mensen in de gymzaal. De heer Jan Reijngoudt is één van hen. Hij is naar deze basisschool gekomen, omdat hij van mening was dat iemand anders een lintje zou krijgen. Op het laatste moment heeft hij door dat het om hemzelf gaat.

Burgemeester Van de Velde-de Wilde: "Er is van alles bedacht om u hier naar toe te laten komen. Ik heb verschillende mensen mogen decoreren en vind het leuk dat ik verschillende mensen al ken, waaronder u. De intensiever zorg die u elke minuut van de dag verleent aan uw vrouw is mooi en zonder uw hulp zou uw vrouw niet meer thuis kunnen wonen."

Zijn vrouw laat weten dat hij 's ochtends de aardappelen nog stond te schillen, maar ze wees hem op het feit dat hij dat vandaag niet moest doen. Jan Reijngoudt wordt eveneens geëerd om zijn vrijwilligerswerk als molenaar van de korenmolen De Hoop in Sint Philipsland. Hij is een molenaar in hart en nieren. Hij staat bekend als iemand die klaar staat voor zijn medemens en de samenleving.

Van de Velde-de Wilde: "Tegenwoordig hoort bij vrijwilligerswerk ook mantelzorg." Die mantelzorg gaat verder dan voor zijn vrouw. Ook zijn schoonvader van 97 jaar wordt verzorgd door Jan Reijngoudt. Buiten de zorg voor naasten, medemens en als vrijwillige molenaar organiseert hij tevens drijfjachten. Jan Reijngoudt heeft als hobby jagen.