Tien vrijwilligers uit de gemeente Woensdrecht zijn dinsdagmorgen verrast met een koninklijke onderscheiding. 

Burgemeester Steven Adriaansen zocht de decorandi thuis op om hen de koninklijke versierselen op te spelden.

Het eerste adres van die dag was in Woensdrecht gelegen, waar Leo den Heijer (61) bekroond werd met een lintje. Hij heeft zich ruim 30 jaar ingezet voor de protestantse gemeenschap in de gemeente Woensdrecht en natuurvereniging Namiro. Ook is hij actief voor de EHBO, Brabants Landschap, IVN De Groene Zoom, de voedselbank en de Archeologische Werkgemeenschap.

Mantelzorger

In Hoogerheide mocht Adriaansen twee mensen verrassen. Ans Middelburg-Bast (72) werd onderscheiden met een lintje, vanwege haar jarenlange inzet voor de Nierstichting, waar ze ook voor collecteerde. Daarnaast is ze betrokken bij de Brede Welzijnsinstelling, mantelzorger en collectant voor het Nationaal MS Fonds.

Haar dorpsgenoot Fon van Zunderd (57), in carnavalsdagen vooral bekend als Prins Fon van Wjeeldrecht, kreeg eveneens een lintje opgespeld. Naast zijn activiteiten voor KS De Snoeken is hij ook al 25 jaar vrijwilliger bij Meto en betrokken bij diverse activiteiten op de vliegbasis Woensdrecht.

Indrukwekkend cv

Ook in Huijbergen valt een fervent carnavalsvierder in de prijzen. John Kil (58) is al 23 jaar actief voor De Sanegeit, 36 jaar leidinggevende bij de Huijbergse Kindervakantieweek. Ook was hij bestuurslid en beheerder van De Kloek. Daarnaast staan het Sint Nicolaascomité, de Wandelende Tak, Heemkundekring de Wilhelmiet, de viering van 750 jaar Huijbergen en de video- en computerclub vliegbasis Woensdrecht op zijn indrukwekkende vrijwillgers-cv.

In Huijbergen mocht Adriaansen ook langs Thea Venhuijzen-Goossens (72). Ook zij heeft een enorm cv opgebouwd als vrijwilligster. Zij zet zich al bijna een halve eeuw in voor de Huijbergse EHBO-vereniging. Ze is 33 jaar collectant geweest van de Nederlandse Hartstichting, heeft opvang verleend aan Franse baby’s, is al 32 jaar mantelzorger, helpt de lokale huisartsen, is vrijwilligster bij Mariahove en lid van het buurtpreventieteam.

Volleybal

In Putte kreeg Ad van Hooijdonk (70) een onderscheiding opgespeld vanwege het feit dat hij al meer dan 50 jaar betrokken is bij de Bergse volleybalvereniging Sig Pugno. Ook was hij oprichter van de Bergse bouwclub Wij en lid van het Oranjecomité in Bergen op Zoom.

Buurtschappen

Na Putte was het de beurt aan Ossendrecht, waar de burgemeester maar liefst vier adressen mocht bezoeken. Eén van hen is de 61-jarige Marlies de Laat. Zij is al bijna dertig jaar betrokken bij Kinder Vakantie Spel (KVS) en al jaren het gezicht van buurtschap Molenakkers. Ook zetelt ze al 14 jaar in de overkoepelende SBO, is ze lid van het gemengd koor uit Hoogerheide en mede-oprichter van de scouting in Ossendrecht.

Ook Geert de Moor (68) uit Ossendrecht werd onderscheiden voor zijn jarenlange dienst voor de Ossendrechtse gemeenschap. Net als Fon van Zunderd en John Kil heeft ook hij een lange carnavalscarrière. Hij was zelfs 11 jaar prins carnaval in Ostrecht. Ook is hij betrokken bij de doorkomst van de Roparun, de EHBO en buurtschap De Heide.

Met Peter Clarijs (54) werd de vierde en laatste carnavalsvierder verrast met een lintje. Hij is inmiddels al bijna 40 jaar lid van d’Ossekoppe, waarvan 23 jaar voorzitter. Ook Clarijs is betrokken bij buurtschap De Heide en is daarnaast al meer dan 40 jaar actief lid van muziekvereniging De Hoop.

Wielersport

Voor het laatste lintje moest de burgemeester naar het buurtschap Calfven, waar Wim Kooiman (68) onder meer zijn kwart eeuw als bestuurslid voor de Stichting Bevordering Wielersport Ossendrecht zag bekroond worden met een onderscheiding. Daarnaast was hij nog tien jaar commandant bij de Ossendrechtse brandweer en inmiddels al weer 9 jaar bestuurslid bij de Grote Prijs Adrie van der Poel.