De gemeente Steenbergen is sinds dinsdag acht leden in de Orde van Oranje-Nassau rijker.

De laatste werkdag voor Koningsdag vindt de zogenaamde 'lintjesregen' plaats, waarbij vrijwilligers die daarvoor zijn aangedragen een onderscheiding ontvangen van Zijne Majesteit Koning Willem-Alexander.

Dit jaar gaat het om acht vrijwilligers die allemaal de bij deze onderscheiding behorende versierselen opgespeld kregen door burgemeester Ruud van den Belt.

Het jongste lid in de Orde van Oranje-Nassau is Martien Kats. De 47-jarige Dinteloorder is vanaf 1990 tot mei 2015 lid geweest van de vrijwillige brandweer Midden- en West-Brabant, waar hij onder andere fungeerde als bevelvoerder. Er werd waardering uitgesproken voor de bijdrage die Kats heeft geleverd aan de openbare veiligheid in Steenbergen en in de regio.

Boerengors

Daarnaast werd waardering uitgesproken voor zijn nauwe betrokkenheid bij de jeugdbrandweer van Dinteloord. Naast Martien Kats is de 59-jarige Henk Keijzers uit Nieuw-Vossemeer de enige niet-Steenbergenaar die een lintje opgespeld heeft gekregen.

Keijzers heeft zich intensief ingezet voor het verenigingsleven in Nieuw-Vossemeer, met name binnen buurtvereniging De Boerengors.

Daarnaast was Keijzers in 1984 medeoprichter van Dweilband De Stoeprakkers, werd hij in 1995 bestuurslid van de Oranjevereniging Nieuw-Vossemeer en in 1999 werd hij lid van de Stichting Missie Fancy Fair Nieuw-Vossemeer. Van beide besturen is Keijzers nog steeds lid.

Vrijwillig van het jaar

De oudste van het stel werd in 2012 nog uitgeroepen tot Vrijwilliger van het Jaar. De 77-jarige Piet Smout is dit jaar de oudste gedecoreerde van de gemeente Steenbergen. Smout werkt al achttien jaar aan het onderhoud van de begraafplaats, het oorlogsherdenkingsmonument en het kerkgebouw.

De Steenbergenaar is sinds 2002 betrokken bij de Stichting Bevrijdingsmonument Welberg en bij de Vredeskerk.

In die vrijwillige functie zorgt hij onder andere voor het groenonderhoud, hij verzorgt de bloemen, organiseert herdenkingen en ontvangt (buitenlandse) gasten. Ook ondersteunt hij al negentien jaar drie oudere buurtbewoners. Hij houdt hun tuinen bij, zet het afval wekelijks buiten en houdt toezicht op hun welbevinden.

Vrijwillige vrouw

De enige vrouw in het gezelschap is Jenny van de Velde (74) uit Steenbergen. Zij is voor velen een bekend gezicht in de gemeente Steenbergen. Niet alleen heeft ze jarenlang op het gemeentehuis gewerkt, ook is ze een lange tijd buitengewoon ambtenaar van de burgerlijke stand geweest.

Vandaag de dag is Van de Velde werkzaam als pastoraal werker binnen de Hervormde Gemeente Steenbergen, waar de meeste van haar vrijwilligerstaken zich afspelen. Al vanaf 1965 tot 1980 was Van de Velde zondagsschoolleidster, maar ook in de jaren daarna heeft zij zich ingezet voor de kerk.

Net als Piet Verkouter die ook een lintje mocht ontvangen voor zijn vrijwilligerswerk binnen de Hervormde Gemeente Steenbergen. De 66-jarige Verkouter is er al meer dan 45 jaar actief. In de jaren 1970 tot 2010 was hij kerkrentmeester en sindsdien is hij adviserend lid van het college van kerkrentmeesters.

Erepenning

De 67-jarige Ad van de Par is geen onbekende in de gemeenschap van Steenbergen. Zo schreef hij de boeken De Sint Gummaruskerk 1903-2003 en De Stad 1930-1980 en in 2009 ontving Van de Par al een erepenning van de gemeente Steenbergen.

Daarnaast is hij, buiten de kerkelijke activiteiten, al sinds 1994 actief lid van de Heemkundekring De Steenen Kamer in Steenbergen, waarvan hij een van de oprichters is.

Muzikaal lintje

Bernd Vroon (71) en Ton Peeters (54) ontvangen beiden een lintje vanwege hun enorme betrokkenheid bij verschillende evenementen in Steenbergen. Zo is Vroon al jaren actief op muzikaal gebied. Hij geeft begeleiding bij muzieklessen, muziekexamens en examenconcerten bij onder andere regionale scholengemeenschap 't Rijks, maar hij is ook betrokken bij verschillende activiteiten tijdens carnaval.

Volgens de gemeente Steenbergen zijn er dan ook een grote hoeveelheid ondersteuningsverklaringen bij het voorstel gevoegd om de heer Vroon een lintje toe te kennen.

Ook Peeters kan zich verheugen op een grote schare fans. Hij werkte onder andere bij de Stichting Lokale Omroep Steenbergen en was vaak aanwezig bij buurtevenementen zoals de Roparun en Vospop.