Ed Kouwenhoven, van het duo Anita en Ed, viert zijn 40-jarige jubileum. 

Op zaterdag 30 april zit hij exact vier decennia in het artiestenvak. In 1976 trad hij voor het eerst op met zijn huiskamerorgel in Scherpenisse. Een jaar later volgde het zingen. Anno 2016 zingt Ed al 38 jaar samen met zijn vrouw Anita.

Na 40 jaar teksten schrijven, muziek maken en zingen, zou menig artiest ook wat hoger van de toren zingen, maar niet Ed. En ook zijn vrouw Anita niet. “Wij hebben het niet hoog in onze bol. Misschien zelfs te weinig”, zegt Ed oprecht. In een versneld tempo rolt de biografie van het zangduo over zijn lippen. Zijn muzikale vader stimuleerde hem op muziekgebied.

“Ik wilde een orgel, maar kreeg die niet. Ik mocht op pianoles. Hield ik dat een jaar vol, dan zou ik een orgel krijgen. Die is er gekomen.” Een jaar nadat Ed met zijn ouders vanuit Rotterdam in Sint-Maartensdijk kwam wonen maakte hij in 1976 kennis met Gerrie Paulusse, een drummer van muziekvereniging Euterpe.

Ze begonnen een instrumentaal bandje. “Mijn vader had een optreden geregeld bij Hollands Welvaren in Scherpenisse op 30 april. Mijn huiskamerorgel paste niet eens fatsoenlijk in de auto”, vertelt Ed breed lachend. Vader Kouwenhoven kocht een zanginstallatie want zoonlief moest er maar bij gaan zingen… “Dat durfde ik eigenlijk helemaal niet. Ik had nog nooit gezongen!”

Verzoek

Na optredens her en der, kreeg het bandje in 1978 voor de zoveelste keer een verzoek vanuit het publiek of er een riedeltje mocht worden meegezongen. “Ik dacht: daar heb je er weer een.” Maar toen Anita naar voren werd geschoven, was het oké. “Mijn oog was al op haar gevallen.”

Dat ene liedje werd een avondvullend programma en resulteerde in ‘Anita en de EdgArboys’. De daaropvolgende opname van een singeltje zou Engelstalig zijn. Het werd op aandringen van producer Wim Schellekens Nederlandstalig. “De titel ‘A la vie la mort’ haalde Ed uit een boek. De tekst schreef hij snel even tijdens zijn lunchpauze. “Het lied behoort samen met ‘Waar is de poort’ nog altijd tot onze grootste successen.” Van ‘A la vie la mort’ zijn ruim 50.000 exemplaren verkocht.

Koppel

Anita en Ed treden nu samen bijna 34 jaar op als getrouwd koppel. Hun optredens op de Olau Line, bij Coen en Sander op 3FM, in de Heineken Music Hall en Ahoy zullen ze niet snel vergeten, al genieten ze stiekem nog meer van een optreden in een klein café.

“Optreden bij ouderenmiddagen en speciale doelgroepen zoals voor de Stichting Laat kinderen lachen, waar wij de Zeeuwse ambassadeurs voor zijn, is pas echt ons ding. Gezellig de mensen erbij betrekken. Die interactie is voor ons het belangrijkste.”

De geboorte van hun eerste kleinkind werd bekroond met het lied ‘Liefde voor dat kleine kind’ en voor Tholen 650 jaar schreef Ed ook een speciaal lied. Wat hen betreft is het einde van hun artiestencarrière nog lang niet in zicht. Na zeven vinylsingels en zes albums volgt zondag het nieuwste album: ‘Nog lang niet klaar’.

Deze wordt 1 mei gepresenteerd op het jubileumfeest van Ed in De Kroon in Bergen op Zoom. Over twee jaar vieren Anita en Ed hun gezamenlijke 40-jarige zangjubileum.