Er wordt in de nacht van vrijdag 13 op zaterdag 14 mei niet geslapen bij MJW De Klup in Welberg.

De knutselclub voor kinderen houdt dan een marathon rond het thema 'vrijdag de dertiende'. De leden van de vereniging blijven de hele nacht wakker en doen mee met activiteiten in het kader van de ongeluksdag.

“We zijn nog volop aan de gang met de organisatie, maar de deelnemertjes krijgen sowieso een bijzondere nacht”, verklapt Moniek Slokkers, voorzitter van MJW De Klup. “Kinderen komen hier doordeweeks om anderhalf uur te knutselen, maar op vrijdag de dertiende staat er meer te gebeuren.”

Anders

De marathon vindt dit jaar voor de achttiende keer plaats in en rond het gebouw van De Klup en is in het verleden al een succes gebleken. Slokkers: “Kinderen horen sociaal met elkaar om te gaan, creatief bezig te zijn en zichzelf te ontplooien. Wij vinden het belangrijk dat ze hun grenzen verleggen.”

De voorzitter van de kindervereniging laat weten dat de marathon op vrijdag de dertiende alle doelstellingen van De Klub op een andere manier uitdraagt.

Bekaf

“De deelnemertjes krijgen ongetwijfeld te maken met vermoeidheid, maar dat is ook de bedoeling”, aldus Slokkers. Ze legt uit dat kinderen elkaar meer gaan waarderen door samen bekaf te zijn. “Omdat ze de hele nacht samen doorbrengen, zitten ze allemaal in hetzelfde schuitje. Wanneer kinderen erg moe zijn, gaan ze op een andere manier denken. Op dat moment sporen wij ze aan om elkaar de nacht door te helpen.”

Volgens de voorzitter krijgen de kleine bikkelaars op vrijdag de dertiende meer zelfvertrouwen. “Het is voor hen al een hele prestatie om zo lang wakker te blijven, maar ze zijn ook nog eens de hele nacht actief bezig. De kinderen voelen zich enorm trots als de marathon voorbij is en zullen dat niet snel vergeten.”

Wandeling

De geplande activiteiten hebben allemaal te maken met vrijdag de dertiende. “De knutselopdrachten zijn bijvoorbeeld een zwarte kat, een skeletje of een spookje”, vertelt de voorzitter. “Bij verschillende spelactiviteiten rond het thema ‘ongeluk’ werken de opblijvertjes samen om doelen te bereiken.”

Verder staat er een nachtelijke wandeling op het programma. Slokkers: “Op een gegeven moment zijn de kinderen zo moe, dat ze een beetje inkakken. Daarom gaan we om half vier ’s nachts een ronde door de polder lopen om hen weer een beetje wakker te krijgen. De kinderen die dan al in slaap gevallen zijn, worden speciaal voor de wandeling gewekt.”

Meedoen

De spelmarathon gaat op vrijdag 13 mei om 20.00 uur van start en duurt tot 12.00 uur de volgende dag. Alle kinderen die ouder dan acht jaar zijn en het aandurven, zijn dan welkom in het clubhuis aan de Kapelaan Kockstraat 52 in Welberg. Zij mogen hun vriendjes en vriendinnetjes meenemen.

Alle activiteiten vinden plaats onder begeleiding van vaste vrijwilligers van MJW De Klup en zaterdag tussen 11.00 uur en 12.00 uur helpen ouders en leden van De Klup de strijdertjes over de eindstreep.