In de Grote Kerk van de Hervormde Gemeente van Tholen ontvingen zondag negen kinderen het sacrament in één dienst.

De scriba van de kerk, Jan van Zielst, is al sinds 1973 aan de kerk verbonden, maar zoiets heeft hij nog nooit eerder meegemaakt. “Het waren er wel eens 6 of 7 maar 9 in één keer is echt een unicum.” Van Zielst ziet het echt als een zegen van God dat er zoveel kinderen worden gedoopt in een tijd dat de kerk juist heel hard achteruit gaat. 

"Behalve door veel geboorten groeit de gemeente ook door overkomst van hele gezinnen en vele jonge mensen sinds de komst van Ds. Meijer. Er wordt ook heel veel voor de kinderen en jeugd georganiseerd: crèches, zondagschool, kinderclubs, kinderkampen, verenigingen e.d. Erg belangrijk is ook dat de kinderen en de jeugd zich in de preek kunnen herkennen." 

Heilige Doop

Van Zielst geeft ook aan dat de Heilige Doop heel belangrijk is voor de kerk. God geeft zich al aan de kinderen voordat ze het kunnen beseffen. Hij belooft dat Hij hun God wil zijn. "Het is een speciale dienst. De kerk is stampvol, zeker bij zoveel kinderen omdat er allemaal familieleden en vrienden komen, die je anders niet in de kerk ziet. Ook zij worden weer bereikt door het Evangelie."

Van Zielst ziet de toekomst van de kerk rooskleurig in door de trouw van God. Hij citeert een oud-predikant die hier in de zestiger jaren stond: “De kerk zat toen vol en hij zit nog steeds vol.”

Prachtig

Koster Bert van Zetten ziet helemaal niet op tegen het vele werk wat de doopdienst met zich meebrengt. “Prachtig,” zegt hij. “Al die kinderen. De beloften van God worden vervuld.” Koster van Zetten vindt het een uitdaging om alles zo goed mogelijk te regelen. Er zijn voor deze dienst drie kosters. Er worden 120 à 130 stoelen bijgezet.

In de kerk zijn 550 zitplaatsen, dus er worden een kleine 700 mensen verwacht. Dit komt omdat elke dopeling zijn familie, vrienden en kennissen meeneemt. Van Zetten: “Er zijn altijd mensen bij die nooit in de kerk komen. Hopelijk pikken ze een graantje mee.”

Dopen

Daan en Margreet Sturm zijn zelf als baby ook gedoopt. Van huis uit hebben ze het meegekregen. Ze willen allebei dat hun Sarah-Lynn ook gedoopt wordt. Het is het teken van het verbond. Het is iets moois maar ook iets moeilijks. Het is bemoedigend dat God doorgaat maar je belooft ook je kind op te voeden zoals God dat vraagt. De doop is een pleitgrond.

Je kunt er altijd op terugvallen. Biddend leven ze er naar toe. Dat er nog acht kinderen gedoopt worden, is alleen maar mooi en gezellig. Het is ook fijn dat er in hun gemeente zo veel voor kinderen is. Ze zijn allebei van plan het christelijke leven hun dochtertje voor te leven.