Twee serviceteams van in totaal tien mensen zijn woensdag in Bergen op Zoom gestart met het schoonhouden van de straten en pleinen. 

De serviceteams gaan zowel in de binnenstad als in de buitenwijken en de dorpen Halsteren en Lepelstraat aan de slag. 

Wethouder Patrick van der Velden is erg enthousiast over de twee nieuwe teams, die met de naam Bergen op Schoon op hun jassen de straten op gaan. “We geven zo een signaal af naar de burgers dat we staan voor een schone stad. Hopelijk denken de mensen dan ook na, voordat ze een blikje op straat gooien.”

Kaartenbak

Dat de teams gevormd worden door mensen uit ‘de kaartenbak’ van de ISD, maakt het project volgens hem nog bijzonderder.

“We bieden zo deze mensen, die vaak een relatief grote afstand tot de arbeidsmarkt hebben, werkervaring aan. Belangrijk is dat we ook gekeken hebben naar doorgroeimogelijkheden. De goede krachten kunnen eventueel aan de slag bij ons team Beheer en Realisatie of bij een particulier bedrijf aan de slag. Hun vrijgekomen plekken kunnen dan weer ingevuld worden door nieuwe mensen uit het ISD-bestand”, legt Van der Velden uit.

Stofzuigers

De nieuwe ploegen gingen woensdag al direct goed van start. Op de Grote Markt onthulde de gemeente meteen twee nieuwe Glutton-stofzuigers. Daarmee kan zowel groot als klein zwerfvuil opgezogen worden.

De apparaten werken op een accu, waardoor ze erg stil zijn. “De accu’s gaan makkelijk tien uur mee, dus de serviceteams hoeven overdag niet stil te vallen”, weet Peter Bogers van het team Beheer & Realisatie.

In ieder geval één stofzuiger zal worden ingezet in de binnenstad, de andere doet de wijken, dorpen en het buitengebied aan. Ook bij evenementen kunnen beide Gluttons snel helpen de straten weer schoon te maken.