BERGEN OP ZOOM – Nu het festival- en evenementenseizoen voor de deur staat, start het Rode Kruis Bergen op Zoom en omstreken vanaf 1 mei met het opleiden van een bikersteam. 

Vrijwillige hulpverleners leren tijdens de driedaagse cursus hoe zij zich veilig met een mountainbike door drukke menigtes kunnen bewegen en hoe de tweewieler in noodsituaties kan worden ingezet. 

De driedaagse cursus vindt plaats op 1, 15 en 22 mei en biedt plaats aan 12 cursisten. De training wordt nu voor het derde jaar gegeven. Volgens Jeffrey Verdult, bestuurslid fondswerving en communicatie bij het Rode Kruis in Bergen op Zoom, is het idee voor bikers bij het Rode Kruis ontstaan naar aanleiding van succes bij de politie.

“De politie begon met het opzetten van bikersteams voor toezicht en handhaving. Het werd al snel duidelijk dat de inzet van zulke teams veel voordelen heeft. Fietsers bestrijken een groter gebied dan voetgangers en zijn op drukke plekken sneller ter plaatse dan auto’s”, aldus Verdult.

Competentiegericht

Verdult legt uit dat de bikerstraining competentiegericht is. “De cursus bestaat uit de onderdelen controle, omgaan met agressie en technisch gebruik van de fiets. Bij het eerste onderdeel leert de deelnemer de fiets onder controle te krijgen en in beperkte publieke ruimtes te manoeuvreren. De bikers leren bij het onderdeel ‘omgaan met agressie’ om vooraf agressieve situaties te herkennen en hierop te anticiperen zodat de situatie niet uit de hand loopt. Het technisch gebruik van de fiets bestaat allereerst uit een stukje technische kennis van de tweewieler. Daarnaast leren de cursisten hoe zij de fiets kunnen gebruiken als middel om bijvoorbeeld omstanders op afstand te houden of zichzelf te verdedigen”, aldus Verdult.

Uitrusting

Jos-Pieter de Lange zit sinds drie jaar deel uit bij het bikersteam van het Rode Kruis in Bergen op Zoom en vertelt waarom bikers op evenementen belangrijk zijn. “Bij evenementen als de Krabbenfoor, Tilburg ten-miles, de Singelloop in Breda en de Kustmarathon in Zeeland lopen honderden mensen rond. Omdat je op de fiets boven iedereen uit kijkt, heb je beter zicht op de situatie. Daarnaast ben je veel mobieler en heb je meer materiaal tot je beschikking wanneer er iets aan de hand is.”

De Lange vertelt waar de uitrusting van een biker uit bestaat. “In de achtertas zitten standaard verbandmiddelen en in de stuurtas zit een mobiele AED. Elke biker draagt een portofoon, zodat de hulpverleners goed onderling contact kunnen houden.”

Gezond

Hulpverleners die ervoor kiezen biker te worden, krijgen daar veel voor terug. Jos-Pieter de Lange: “Allereerst kom je terecht in een leuk team. Je komt in contact met andere mensen en krijgt een kijkje achter de schermen van een evenement. Daarnaast ben je door te fietsen ook nog eens gezond bezig.”

Jeffrey Verdult deelt mee dat het Rode Kruis geen specifieke eisen worden stelt aan vrijwilligers die de bikeropleiding willen volgen. “Iedereen mag zich voor de bikerscursus aanmelden. De enige eis is dat de vrijwilliger in bezit is van een EHV-diploma, maar net als de bikerstraining bieden wij ook die cursus gratis aan.”