In het markante Bergs gebouw de watertoren vindt 23 april 2016 op de bovenste verdieping ‘het vat’ voor de eerste keer een uniek concert plaats.

De Tilburgse band Ilen Mer zal in het kader van The Hidden Tour, met optredens op alternatieve locaties, hun popmuziek laten horen.

Het concert wordt helemaal een hoogtepunt, maar een vol vat is vol. En dat is al bij dertig mensen. De band heeft aangegeven dat ze, bij overweldigende belangstelling, met liefde een tweede set spelen maar dan moeten ze dit wel van tevoren weten. Reservering is dus gewenst.

Watertoren

De watertoren is een uniek gebouw in Bergen op Zoom. In 1899 is de 33,4 meter hoge watertoren gebouwd en is ontworpen door architect D. de Leeuw.

De toren werd in 1984 buiten gebruik gesteld en elf jaar later te koop aangeboden. Acht jaar daarna kreeg het gebouw een nieuwe eigenaar en werd begonnen met de restauratie en verbouwing.

Feitelijk is het een verbouwing tot woon-werk-vermaakpand waarin geen verdiepingen, zoals in de gebruikelijke zin, gemaakt zijn. In de plaats daarvoor is een ontwerp met 14 zogeheten ‘levels’ gekomen.

Maker

“Ik ben ontwerper en noem mezelf altijd maker”, zegt de eigenaar van de watertoren Marius Dielemans. Hij is in 2005 begonnen met verbouwen en restaureren van de watertoren.

Op de bovenste ‘Level’ is er een prachtig uitzicht over de Scheldestad. Eén van de manieren waarop de toren zichzelf uit de kosten mag redden, is exploitatie van de kop – het 5 meter hoge, 60 vierkante meter en dus 300 kuub grote vat.

Het concert is daar een voorloper van en later kunnen er ook vergaderingen en eetfeesten worden gehouden. Als het plan helemaal klaar is, wordt het vat zelfs verhuurd als hotelkamer.