Op sportcomplex Rozenoord werd zaterdagmiddag een zeer belangrijke wedstrijd gespeeld. Een speciaal geselecteerd team van Jeu de Boules vereniging  Petangeske speelde de laatste Nederlandse Petanque Competitie (NPC) 2e divisie wedstrijd tegen Folatre uit Pijnacker. 

Het werd een spannende wedstrijd, maar al gauw bleek dat Petangeske sterker was dan de tegenstander Folatre. De wedstrijd werd door het 1e team van Petangeske gewonnen en speelt volgend seizoen in de Top divisie. Een geweldige Bergse sport prestatie.

De Bergse Jeu de Boules vereniging Petangeske bestaat ruim 25 jaar en behoort landelijk tot een van de grootste verenigingen die zijn aangesloten bij de NJBB (Nederlandse Jeu de Boules Bond). Deze bond, opgericht in 1972 bestaat uit 200 aangesloten verenigingen en meer dan 20.000 aangesloten leden.

Jeu de Boules vereniging Petangeske bestaat uit meer dan 248 leden van jong tot oud. Door een actief jeugdbeleid is het aantal jeugdleden nog steeds groeiende. Naast een grote groep recreatieve spelers bestaat er ook een zeer actieve groep top-wedstrijdspelers, die in het hele land de vereniging vertegenwoordigen op diverse toernooien. Naast een 50-tal buitenbanen, beschikt Petangeske ook over twee binnen accommodaties met 12 banen.

‘Jeu de Boules’ is het spel der ballen en omvat alle spellen die met metalen ballen worden gespeeld. Petanque is de meest voorkomende en bekendste hiervan. In Frankrijk beleeft de sport zijn grootste populariteit, met 350.000 bondsleden, en ongeveer 17 miljoen vrijetijdsspelers.

Topsport
“Voor de buitenwereld blijft petanque misschien een simpele camping sport voor recreanten. Fysiek ben je misschien meestal niet zo bezig maar tactisch en geestelijk wel. Het is een echte mooie teamsport waar elke bal worp opnieuw een persoonlijke uitdaging is en grote invloed kan hebben en bepalend kan zijn op de speelronde”, zegt wedstrijdspeler Tom van de Voort. Hij is zelf een belangrijke speler in het wedstrijdteam van Petangeske omdat hij voor Nederland verschillende EK’s en WK’s speelt en heeft mogen spelen.

Tom van de Voort zit zelf niet in de stuurgroep van het Petangeske wedstrijdteam maar bepaalt wel elke wedstrijd de selectie van de spelers. Door zijn sport ervaringen accepteert het team dat Tom van de Voort feedback geeft en o.a. zegt hoe er beter of anders gespeelt kan worden. Het wedstrijdteam traint elke donderdag en probeert hierdoor steeds verder te komen in de top van deze sport. Het bestuur van Petangeske nodigt iedereen, jong en oud, uit voor een kosteloos introductie les.

Competitie
Zaterdag werd thuis de laatste en spannende NPC 2e divisie-wedstrijd tegen Folatre uit Pijnacker gespeeld. Begin van de wedstrijd stond op de 2e plaats van de competitie ’t Lover uit Asten. Zij stonden 1 wedstrijdpunt onder Petangeske. Bij winst waren 2 wedstrijdpunten te verdienen, gelijkspel 1, verlies 0. Als Petangeske won of gelijkspeelde, dan werden zij kampioen en promoveerde zij naar de TOP divisie (bij gelijkspel stonden zij boven ’t Lover door het positieve onderlinge resultaat van hun ontmoetingen).

De geselecteerde Petangeske spelers deze dag waren:  Ellen Walrave, Irini Kalivianakis, Ricardo Saarloos, Joop Denekamp, Jos van den Broek, Adrie Cameron, Leo Kruf en Tom van der Voort. Het complete team bestond verder uit: Lieke van der Voort, Michael Pistorius, Michael Saarloos, Wim Stoop, Ruud Pompe en Eddie Hollestelle. Het team had veel trainingsuren in deze wedstrijd gestoken en onder veel belangstelling van supporters kon de wedstrijd beginnen.

Wedstrijd

Na de 1e speelronde, waarbij in 3 doublettes werd gespeeld, was de stand 2-1 in het voordeel van Petangeske. De volgende speelronde bestond uit twee tripletten, die allebei door het Petangeske gewonnen werden. Door deze twee overwinningen was het Petangeske al verzekerd van het kampioenschap maar toch moesten de 3 doublettes in de laatste ronde nog gespeeld worden. Ook deze werden door het Petangeske gewonnen zodat de einduitslag 7-1 in het voordeel van het Petangeske was. Volgend jaar speelt het 1e team van Petangeske Top divisie. BIJDRAGE HANS DE BOT