Standplaatshouders hebben voortaan ook de mogelijkheid om op een maandag hun wagen met producten uit te stallen in Huijbergen. 

Naast de vaste donderdag heeft het college ook de maandag aangewezen als standplaatsdag.

In Ossendrecht en Woensdrecht verschuift de vaste dag van dinsdag naar woensdag. In beide dorpen blijft het ook op vrijdag ‘marktdag’.

Standplaatsenbeleid

De nieuwe dagen voor standplaatshouders komen voort uit verzoeken van ondernemers die op de zogenaamde minimarktjes staan. Want hoewel de standplaatsen officieel onder een andere verordening vallen als de weekmarkten, worden ze in de volksmond toch als markten bestempeld.

In het standplaatsenbeleid staat geregeld op welke dagen hoeveel ambulante verkopers mogen neerstrijken in de dorpen. Voor het kerkplein in Huijbergen waren dat altijd al twee dagen, maar was alleen de donderdag ingevuld.

“Inmiddels is er ook voor de maandag een verzoek binnengekomen”, weet gemeentewoordvoerster Robine van Hees. Volgens de beleidsregels wordt de eerste aanvraag voor een tweede dag toegekend. “Vandaar dat er nu een vergunning voor zowel de maandag als de donderdag afgegeven kan worden.” Voor beide dagen kunnen overigens maximaal twee standplaatshouders een vergunning aanvragen.

Ossendrecht

In Ossendrecht en Woensdrecht waren de twee standplaatsdagen al jaren ingevuld. In beide dorpen ging het om de dinsdag en vrijdag, maar bleek de dinsdag niet meer populair onder ondernemers.

“In Ossendrecht werden er op dinsdag twee standplaatsen ingevuld door een kaasboer en een groenteboer. De kaasboer heeft aangegeven geen gebruik meer te willen maken van zijn vergunning. De groenteboer wil liever op woensdagmiddag in Ossendrecht staan. In overleg met het dorpsplatform en de ondernemersvereniging zijn de vaste dagen nu woensdag en vrijdag”, verklaart Van Hees.

De Ossendrechtse standplaatshouders staan op de Markt, waar in totaal ruimte is voor maximaal drie marktkramen.

Woensdrecht

Ook in Woensdrecht speelde een vergelijkbare situatie, waarbij de enige standplaatshouder op een dinsdag – een friet- en ijskraam – wilde verhuizen naar de woensdag. Daar heeft het college eveneens in overleg met het dorpsplatform besloten om de wijziging door te voeren. V

oor Woensdrecht gelden ook drie vergunningen per standplaatsdag. De kramen staan op het Col. Whitakerplein aan de Dorpsstraat.