Het Business Park Aviolanda Woensdrecht vormde donderdag de hele dag het middelpunt tijdens een reeks demonstraties en testvluchten met onbemande vliegtuigen. 

Bijna 150 mensen uit negen verschillende landen lieten zich bijpraten over de nieuwe technologie van het Nederlandse bedrijf Robin Radar dat het mogelijk maakt om drones op de radar te detecteren.

Daarmee levert het bedrijf een belangrijke bijdrage in de veiligheid en beheersbaarheid van het alsmaar groeiend aantal drones in de wereld.

Bewegingssnelheden

De radars van Robin Radar 'lezen' zeer gedetailleerd het object in de lucht en kunnen aan de hand van bewegingssnelheden vaststellen of het om een vogel of een vliegtuigje gaat. Een zeer belangrijke ontwikkeling, vindt drs. Pieter Cobelens, oud-directeur van de MIVD en dagvoorzitter tijdens de demonstraties.

"We zijn allemaal bang voor terroristen die aan een touwtje trekken en een bom laten ontploffen, maar drones vormen ook een groot risico. Maandelijks worden er wereldwijd 200.000 exemplaren verkocht. Die kunnen voor allerlei zaken ingezet worden. Er waren al bedrijven die de drones konden neerhalen. Nu kunnen ze ook gedetecteerd worden."

Demonstratie

Dat de drone goed te zien is op de radar, liet Robin Radar zien tijdens een speciale testdag op het Business Park Aviolanda. Zodra een drone op een afstand van 1250 meter binnen het bereik van de radar komt, begint op een computerscherm een rood lijntje te lopen waarmee het tracé van de drone gevolgd wordt.

Aanvankelijk was het volgens Siete Hamminga van Robin Radar de bedoeling om enkel een demonstratie te geven aan het Belgische Securitas.

"De belangstelling bleek echter zo groot, dat we besloten meer bedrijven uit te nodigen. We zijn nu met 140 mensen uit negen verschillende landen. We hebben ook andere drone-bedrijven uitgenodigd. De technologie is zo enorm in ontwikkeling, dat we van elkaar veel kunnen leren."