De ZoomMavo zal de komende jaren langzaam uit het onderwijsveld verdwijnen. 

De OMO Scholengroep Bergen op Zoom heeft besloten om vanaf 2017 geen nieuwe leerlingen meer toe te laten, zodat de school in 2020 definitief de deuren zal sluiten.

Inschrijvingen

Volgens directeur Marcel van Loo hebben zich dit jaar te weinig leerlingen ingeschreven om een goede toekomst voor de school te kunnen blijven garanderen. Slechts achttien nieuwe leerlingen zullen er in september voor de schoolpoorten van de ZoomMavo staan.

“Vorig jaar hadden we nog dertig inschrijvingen”, weet Van Loo. Die daling is volgens hem grotendeels te wijten aan de demografische ontwikkelingen in de regio Bergen op Zoom. “We zitten hier in een krimpregio. Er zijn minder kinderen, dus de koek waar alle scholen uit moeten delen, wordt ook ieder jaar kleiner”, beseft hij.

Aanbod

Dat mavo-scholieren juist de ZoomMavo links laten liggen, is volgens Van Loo te wijten aan het te beperkte aanbod van de Bergse school.

“In de regio zijn drie sterke vmbo-scholen, met een breed aanbod. Daarnaast zijn er ook drie scholengemeenschappen, die niet alleen vmbo-theoretische leerweg aanbieden, maar ook een havo- en vwo-programma hebben. Voor ouders klinkt het natuurlijk toch aantrekkelijk dat leerlingen binnen de eigen school zouden kunnen opstromen naar een havo-opleiding”, verklaart hij.

De terugloop in aantal inschrijvingen komt dus voor de OMO Scholengroep Bergen op Zoom niet als een verrassing.

“We hebben ons de vraag gesteld of het nog zinvol is om een mavo-locatie open te houden. Gezien het grote aanbod hebben we besloten de ZoomMavo af te bouwen”, aldus Van Loo.

Kleinschalig

Daarmee komt er uiterlijk tien jaar na de oprichting een einde aan de ZoomMavo. In september 2010 werd de mavo aan de Noordzijde Zoom losgekoppeld van het Mollerlyceum. De OMO Scholengroep koos er toen bewust voor om een kleinschalige opleiding voor enkel mavo-leerlingen op te zetten.

Volgens Van Loo is het onderwijs in ieder geval de komende twee schooljaren nog gegarandeerd op de locatie aan de Noordzijde Zoom. “Maar wellicht dat in de jaren daarna de leerlingen moeten uitwijken naar een andere locatie.”

Om alle scholieren de mogelijkheid te bieden om in hun eigen klas en met hun eigen leraren het mavo-diploma te halen, blijft de ZoomMavo tot 2020 bestaan. Daarna sluit de school definitief haar deuren.

Personeel

Volgens de OMO Scholengroep heeft de sluiting geen gevolgen voor het personeel. Dat kan op andere locaties binnen de scholengroep aan het werk.

De medewerkers, leerlingen en hun ouders zijn dinsdag ingelicht over het besluit. De komende weken worden zij verder bijgepraat tijdens speciale bijeenkomsten.

Wat er met het gebouw gaat gebeuren is nog niet bekend. De gymzalen en sportvelden zullen in ieder geval behouden blijven voor de gymlessen van leerlingen van het Mollerlyceum.

’t Bergse VMBO

De ZoomMavo is overigens niet de eerste middelbare school in Bergen op Zoom die de deuren sluit. In 2014 viel het doek voor ’t Bergse VMBO, dat samen met Westerpoort in Tholen en het Prinsentuin College in Halsteren fuseerde tot de Steenspil in Halsteren.