LEPELSTRAAT – Stichting de Werkende Terriër uit Lepelstraat organiseert tijdens Koningsdag een race voor terriërs. 

De wedstrijden vinden plaats op het voetbalveld van V.V. Lepelstraatse Boys. Bij een terriërrace rennen de van oorsprong Engelse jachthondjes over de baan, terwijl ze proberen een kunstmatige prooi te pakken te krijgen. Het dier dat als eerst over de finish komt, wint.

Rianne Temmen van Stichting de Werkende Terriër laat weten dat de stichting al sinds 2002 de jaarlijkse terriërraces organiseert, en tot vorig jaar ook jachttrainingen. “Helaas zijn we met de jachttrainingen gestopt. Jachttrainingen zijn erg tijdrovend en bovendien werd het steeds moeilijker om aan vrijwilligers te komen”, vertelt Rianne. “Omdat ik naast mijn werk voor de stichting ook gewoon een baan heb, wilde ik ook een stapje terug doen. vandaar dat we nu alleen nog de races organiseren.”

Oorsprong

Volgens Rianne komen terriërraces oorspronkelijk uit Engeland. Ze vertelt: “Terriërs zijn eigenlijk Engelse jachthonden en werden door de jagers gebruikt om in de herfst en winter op wild te jagen. ‘s Zomers en in de lente mocht er net als nu niet gejaagd worden, omdat jonge dieren de kans moeten krijgen om te groter te worden.”

Rianne legt uit dat zo de races ontstonden. “Om de dieren ook buiten het jachtseizoen fit te houden, lieten de jagers hun honden achter een kunstmatige prooi aan rennen. En natuurlijk hadden de beestjes daar plezier in. Voor terriërs maakt het namelijk niets uit wáár ze achteraan gaan, zolang ze hun energie maar kwijt kunnen”, aldus de terriërliefhebster.

Hoefijzer

In tegenstelling tot normale renbanen, heeft de baan voor een terriërrace de vorm van een hoefijzer. Volgens de vrijwilligster Rianne heeft dat allles te maken met de energie van de dieren.

“Bij de start staan de terriërs al te springen om te mogen gaan. Als de deurtjes opengaan, zijn ze niet meer te houden. Ze zitten een kunstmatige prooi achterna, die bij ons bestaat uit een stukje plastic aan een touw. Het touw zit bevestigd aan een omgebouwde hometrainer en wordt over de baan getrokken. Als één van de honden de prooi zou pakken, springt de rest er gelijk bovenop. springen en wanneer de baan rond zou zijn, zouden de dieren bij het finishen pardoes tegen de starthokjes op knallen.”

Rianne zegt dat er hooibalen op de finish staan, zodat de terriërs zich niet bezeren. “De hoefijzervorm is dus voor hun eigen bestwil”, legt de vrijwilligster uit.

Meedoen

“Elke terriër me een schofthoogte tot veertig centimeter kan en mag meedoen aan de race. Rennen zit namelijk in hun instinct”, zegt Rianne. “Een terriër heeft weinig tot geen training nodig om te leren racen. Laat ze twee keer over de baan rennen en ze kennen het kunstje.”

De terriërraces op Koningsdag worden gehouden op het voetbalveld van V.V. Lepelstraatse Boys. De wedstrijden duren van 13.00 tot 16.00. Inschrijven kan tot de aanvang van de wedstrijd en kost €5,- per deelnemende terriër.

BIJDRAGE BERND ENGELEN