Het politieteam dat verantwoordelijk is voor de veiligheid in de binnenstad, hield dinsdag een training op het plein voor de Peperbus. 

Tijdens de politietraining wordt een veelvoorkomende uitgaanssituatie realistisch nagebootst. De trainende agenten spreken een figurant aan op asociaal gedrag, waarna deze agressief reageert.

Terwijl de agressieve figurant wordt ingerekend, houdt de rest van het team beschonken omstanders op afstand. Hen wordt verzocht om minimaal twee meter afstand te houden. De agenten houden via hun portofoon contact met hun collega’s om eventueel om versterking te vragen.

De dienders wijzen de 'vrienden' van de aangehouden uitgaander erop dat zij naar huis moeten gaan. De vriendengroep ziet dit niet zitten. Opmerkingen als 'lekker makkelijk, drie tegen een!' en 'dit is de laatste waarschuwing!' vliegen over en weer.

Wapenstok

Wanneer een van de agenten een duw krijgt van iemand uit de vriendengroep, trekt hij zijn wapenstok. Op hetzelfde moment wordt de opgepakte persoon in het busje geplaatst. De rust keert terug en de vriend die de agent duwde, heeft geluk gehad. De training is een onderdeel van een reeks oefeningen om agenten voor te bereiden op dergelijke situaties in de praktijk.