Martine Suijkerbuijk laat zich niet beëdigen tot duo-raadslid van Lijst Linssen. Suijkerbuijk blijft wel nauw betrokken bij Lijst Linssen en de nieuwe partijkoers.

In september wordt er meer bekend gemaakt over haar politieke toekomst. Ton Linssen heeft alle begrip voor de keuze van Suijkerbuijk: “Zij heeft mij alle tijd gegeven om bij te komen. Dat doe ik nu graag terug.” 

De spotlights waren lange tijd vooral op Ton Linssen gericht, maar ook voor Martine Suijkerbuijk zijn de gebeurtenissen van de afgelopen twee jaar niet de koude kleren gaan zitten. Om die reden heeft ze besloten voor nu haar politieke werkzaamheden neer te leggen. De voormalig fractievoorzitter en raadslid van Lijst Linssen offerde haar zetel op voor de terugkeer van Ton Linssen.

Knokken


Dat juist zij haar zetel doorgaf, kwam niet geheel als een verrassing. Toen Erik Verbogt, die pas sinds januari 2015 deel uit maakte van de fractie van Lijst Linssen, in november vorig jaar overstapte naar het CDA en zijn zetel meenam, gaf Suijkerbuijk al te kennen bereid te zijn haar zetel af te staan voor Ton Linssen.

“Ik zit in de gemeenteraad voor een partij die wil knokken voor het beste voor Bergen op Zoom en haar inwoners, ik zit er niet voor mezelf”, zei Suijkerbuijk destijds al. Ze vond dat de kiezer bedrogen zou worden als zij geen ruimte zou maken voor Linssen. “Ton Linssen heeft bijna 2300 stemmen gekregen bij de verkiezingen in maart 2014. Dit noem je democratie”, was haar relaas.

Afscheid

Lijst Linssen had diep respect voor het besluit van Suijkerbuijk. Ook haar grote inzet en bevlogenheid waarmee zij de fractie heeft geleid werd geroemd. Het was de bedoeling dat Suijkerbuijk op korte termijn beëdigd zou worden als duo-raadslid, maar daar ziet ze – na goed overleg met de fractie – vanaf.

“De afgelopen twee jaren waren voor haar als onervaren politicus intensief. Zoals zij bij haar afscheid in de raad aangaf ligt haar politieke drijfveer in het leveren van een bijdrage aan de Bergse samenleving”, aldus de partij.

Suijkerbuijk laat weten dat als ze dit wil blijven doen via de politiek, dat ze nu op de rem moet trappen. “Ik moet voor mezelf beoordelen waar ik nu sta”, aldus Suijkerbuijk.

On hold

Voorman Ton Linssen reageert vol begrip op het besluit van Suijkerbuijk. “Ik kan er werkelijk geen kwaad woord over zeggen. Ook zij moet het een en ander verwerken. Daarbij heeft ze mij alle ruimte gegeven om te herstellen van de zware tijd die achter me ligt. Wie ben ik dan om het haar niet te gunnen? Ik snap heel goed dat zij nu even tijd en ruimte nodig heeft om zich terug te vinden. Ze verlaat de partij gelukkig niet, maar staat als het ware ‘on hold’. In september komen we met de nieuwe partijkoers en dan zal ook duidelijk zijn welke rol Martine wil vervullen.”