Bergenaar Jeffry Verdult heeft met behulp van het programma Spoorloos zijn Indonesische familie teruggevonden. 

Jeffry is als klein kind geadopteerd. Toen zijn adoptievader overleed, besefte hij meer dan ooit tevoren dat hij ‘aan de andere kant van de wereld ook nog iets heeft’.

"Ik wilde puzzelstukken in elkaar laten vallen, bepaalde dingen over mezelf te weten komen en erachter komen hoe de adoptie nou precies in zijn werk is gegaan”. 

Wortels

Het verhaal dat Jeffry jarenlang tamelijk nuchter met zich meedroeg, is dat hij werd afgestaan toen zijn biologische vader na een ongeluk als betjakrijder blind werd en niet meer kon werken.

Maar dat verhaal kreeg tijdens zijn 7-daagse reis met Spoorloos naar de Javaanse stad Semarang toch een wat andere kleur. “Mijn familie wist niet beter dan dat ik naar een weeshuis in Jakarta was gebracht en dat ik na een periode van aansterking weer thuis zou komen." 

Dat gebeurt dus niet, want een medewerkster van het katholieke weeshuis in Semarang, brengt Jeffry als baby naar Nederland waar zijn adoptieouders hem op Schiphol opwachten en in hun armen sluiten.

Thuis

Het hoogtepunt van zijn reis naar Indonesië – nu zo’n 4 weken geleden – is ongetwijfeld de ontmoeting met zijn familie, waarover hij van de redactie van Spoorloos niet te veel mag zeggen.

”Op het moment dat ik ze zag, voelde ik in een soort flits ‘hier hoor ik thuis, hier moet ik zijn’. Ik ben de jongste van 8 kinderen van wie er 2 zijn overleden. Mijn Indonesische familie ontving me heel warm. Ik kreeg er in een klap wel 30 familieleden bij en ik werd aan het hele dorp voorgesteld als hun teruggevonden jongste broertje."

"Het is een hecht gezin en die 7 dagen waren eigenlijk veel te kort om elkaar te leren kennen. Toen ik daar vertrok, had ik het gevoel dierbaren achter te laten. Het moet allemaal nog een plek krijgen. Misschien dat ik nog eens keer wat langer terug ga, om op mijn gemak alles nog een keer te herbeleven”.

Programma

Wat er precies uitgezonden wordt op maandag18 april, weet hij niet. Hij heeft het programma nog niet gezien. Jeffry heeft in Indonesië gevonden wat hij zocht en is daar blij en tevreden mee. De uitzending is op maandag 18 april op NPO 1 om 21.15 uur.