In totaal mogen woensdag 19.052 inwoners van de gemeente Tholen stemmen tijdens het referendum over het associatieverdrag met Oekraïne. 

De grote vraag hierbij is of de opkomst van dertig procent gehaald gaat worden. In de gehele gemeente Tholen lag het opkomstpercentage om 14.00 uur nog op 12,79 procent. Het was bij het enige stembureau in Tholen-Stad aardig druk.

“Toen we vanochtend om half acht open gingen stond er zelfs een rijtje van zeven of acht mensen, dat hebben we nog nooit meegemaakt”, vertelt Fred van den Kieboom. Hij zit met vier anderen in de stemcommissie bij het Dalemhof in Tholen.

Opkomst

Volgens Van den Kieboom is er een redelijke aanloop van mensen bij het stembureau. “We kunnen hier ongeveer zesduizend inwoners verwachten.” Rond tien uur zijn er ongeveer 300 mensen geweest. Van den Kieboom verwacht niet dat de dertig procent gehaald gaat worden.

“Normaal is er altijd wel een redelijke opkomst in de gemeente Tholen, maar als wij al niet aan de dertig procent komen dan wordt het lastig.” De drukke opkomst in Dalemhof komt voor burgemeester Ger van de Velde niet onverwachts. “Er is natuurlijk maar één van de vier stembureaus open.” Volgens de burgemeester was het ook in Sint-Annaland druk, daar is één van de twee stembureaus open.

Stembureaus

In Tholen zijn het veelal ouderen die komen stemmen, volgens Van den Kieboom ligt dat ook aan het tijdstip. “’s Ochtends vroeg komen eerst de werkende mensen, dan komen vaders en moeders die hun kinderen naar school hebben gebracht, gevolgd door de ouderen en na schooltijd komt weer een groep ouders.” ’s Avonds wordt overig werkend Tholen verwacht bij het stembureau.

“Het laatste uur is het altijd wel rustiger.” Van den Kieboom verwacht op tijd klaar te zijn met het stemmen. “Normaal kost het zo’n twee uur om alle stemmen te tellen, maar nu zijn er natuurlijk minder keuzes.” Uiteindelijk worden alle stembiljetten verdeeld in vier stapels: Voor, Tegen, Blanco of Ongeldig. Het tellen van de stemmen gaat deze keer vermoedelijk dan ook een stuk sneller.

Reacties

Een van de personen die heeft gestemd in de gemeente Tholen is de 21-jarige Tirza van der Zande. Ze heeft zich voordat ze ging stemmen eerst ingelezen. “Vooral via internet heb ik verhalen gelezen over het referendum.” Ook deed ze online een test, maar daar had ze naar eigen zeggen niet veel aan. Wat ze heeft gestemd houdt ze liever voor zichzelf. “Maar, ik vind het belangrijk dat als je kan stemmen, dat je dat ook doet.”

Die mening deelt ze met meneer en mevrouw Boluijt. “Het is niet onbelangrijk”, aldus meneer Boluijt. “Daarom is het belangrijk dat je stemt.” Zelf heeft de Tholenaar tegen het associatieverdrag gestemd. “Ik ben tegen. Ik wil vrede in Europa en geen oorlog met Poetin.”

Een 23-jarige Thoolse vertelt dat ze ‘moest’ stemmen van haar 26-jarige vriend. Ook hij is tegen het verdrag. “Dit gaat meer om de grote partijen, om de oligarchen. Economisch gezien is het helemaal niet goed voor het land. Dit versterkt alleen de belangen voor de rijken.”

In totaal zijn er negen locaties waar de inwoners van de gemeente Tholen hun stem kunnen uitbrengen. De stembureaus zijn door heel Nederland nog open tot 21.00 uur.