De voetbalclub uit Kruisland werd nationaal een hit door de vele mediakanalen die berichtten over de nederlaag van 30-0 tegen TSVV Merlijn 1.

De KNVB besloot dat de senioren zaterdagploeg moest stoppen. De ingeplande wedstrijden op 9 april, 23 april en 30 april 2016 gaan niet door. Ze zijn uit de competitie gehaald. Daarmee heeft SC Kruisland meteen een stempel opgedrukt gekregen en krijgt het een generaliserend effect over de hele vereniging.

In de voetbalkantine van SC Kruisland hangt een bord met uitslagen waarop 20 gespeelde wedstrijden te zien zijn. SC Kruisland 1 staat bovenaan op nummer één met 47 punten. Dat is meteen het tegenovergestelde van wat SC Kruisland Zat 1 presteerde, die als slechtste elftal wordt betiteld en zelfs als ‘schiettent’ in de media werd neergezet voor de tegenstander.

Voorzitter Nicky Broos: “Het is erg jammer voor het team. Ze waren naar mijn mening te hoog ingeschreven en daar is het fout gegaan. We hadden ze tegen zichzelf in bescherming moeten nemen.”

Reserve klasse

Die bescherming was er niet. Het team was niet compleet en de welwillende keeper, een lid van SC Kruisland, had jarenlang niet gekeept. Daarbij had het zaterdagteam al de nodige doelpunten tegen gehad, wat bij elkaar opgeteld zo’n 180 punten zijn.

Algemeen bestuurslid Rien Ruijten: “Het mensengebrek is parten gaan spelen. Als er een elftal terug komt volgend jaar, komen ze in een lagere klasse, de reserve klasse.” Deze reserve klasse had eigenlijk dit jaar ook aangehouden moeten worden in plaats van een standaard klasse.

Dat e.e.a. niet goed is gegaan, daar moet nu een rekening voor worden betaald. Alle andere goede prestaties blijken daarmee teniet gedaan te worden, want eenmaal als de sensatie op gang is, is het niet meer te stoppen.

Bekerfinale

Rien Ruijten: “Op een gegeven moment zijn we als bestuur benaderd door NRC Handelsblad, Q-Music, het AD en nog veel meer. Maar daar zijn we niet op in gegaan.” De nederlaag wordt breed uitgemeten, terwijl een jaar geleden – voor het eerst in de geschiedenis – nog een bekerfinale werd gehaald door Jeugdteam B1.

En dat nu SC Kruisland 1 eveneens bovenaan prijkt op de eerste plaats, valt niet terug te lezen in berichten over de nederlaag met stand 30-0. Nu dus wel. SC Kruisland doet het zo slecht nog niet. Ruijten: “Andere teams zoals de jeugd en vrouwen lopen goed.”

De nederlaag heeft de voetbalvereniging in ieder geval een goede les gebracht. Voortaan zal er nauwkeuriger worden gekeken naar elftallen en worden ze op een juist niveau ingedeeld. Ruijten: “Het gaat dan meer om recreatie voetbal waarbij het resultaat ook aanwezig kan zijn.”