Heel Tholen aan BuurtWhatsApp

Als het aan het gemeentebestuur ligt, sluiten alle inwoners van de Thoolse kernen en buurtschappen zich aan bij een BuurtWhatsApp. 

Daarmee kunnen zij elkaar snel op de hoogte houden bij verdachte situaties.

Het college heeft een plan van aanpak vastgesteld om het concept uit te rollen in de gemeente en is daarbij op zoek naar bewoners die zo’n WhatsApp-groep in hun dorp of wijk willen opstarten en beheren.

BuurtWhatsApp-groepen zijn de laatste jaren aan een flinke opmars bezig. Nederland en België tellen samen al meer dan 2500 groepen van inwoners, die elkaar via het programma WhatsApp op de smartphone elkaar op de hoogte houden bij verdachte situaties in de wijk.

Door de snelle manier van informatie uitwisselen kunnen verdachte personen zo goed in de gaten gehouden worden, wat weer belangrijke informatie oplevert voor de politie.

Groepen

In de gemeente Tholen zijn momenteel al vijf BuurtWhatsApp-groepen actief. Twee daarvan bevinden zich op het eiland Sint Philipsland. Zo is er in de wijk tussen de Plataanstraat en Gladiolenstraat in Sint Philipsland een groep actief.

Ook Anna Jacobapolder kent een eigen WhatsApp-groep. In het noorden van Oud-Vossemeer en in het voormalige buurtschap Molenvliet bij Tholen zijn eveneens buurtgroepen actief.

De gemeente Tholen hoopt nu echter dat er nog meer initiatieven zullen ontstaan en gaat daarvoor de samenwerking aan met WhatsAppBuurtPreventie. Het college heeft een plan van aanpak vastgesteld, waarmee ze het initiatief aan de man willen brengen.

Activeren

“We zetten in op het activeren van inwoners om een groep op te starten. Beheerders van groepen kunnen zich via de website www.wabp.nl inschrijven. Vervolgens kunnen de bewoners uit die buurt zich aansluiten bij de WhatsApp-groep”, legt gemeentewoordvoerster Sietske Nagelkerke uit.

Het initiatief voor het opstarten van WhatsApp-groepen komt daarbij wel bij de inwoners zelf te liggen. Volgens het college bestaat de rol van de gemeente voornamelijk uit ‘lichte ondersteuning, stimuleren en faciliteren van de startfase’.

“We willen inwoners in contact brengen met het initiatief en informeren over de mogelijkheden. De verdere uitvoering ligt echter bij WhatsAppBuurtPreventie”, aldus Nagelkerke.

Tip de redactie