Pluim voor Stichting SOM van Onderwijsinspectie

Stichting SOM met scholen in Dinteloord, Bergen op Zoom, Hoogerheide, Kruiningen, Hansweert, Yerseke, Rilland en Krabbendijke heeft een groot compliment ontvangen van de  Inspectie van het Onderwijs. 

Uit het onderzoeksrapport blijkt dat de stichting onderwijs van goede kwaliteit verzorgt en de financiële middelen effectief en efficiënt besteedt. Bovendien is de inspectiedienst zeer te spreken over de code Goed Bestuur en ‘onderwijs van het Jonge Kind. Stichting SOM reageert verheugd op het inspectierapport.

Kwaliteit

Stichting SOM is bijzonder goed bezig. Tenminste, dat blijkt uit het onderzoeksrapport van de Inspectie van het Onderwijs.

Uit dit rapport blijkt dat deze onderwijsstichting, met algemeen directeur bestuurder Leo Soffers, met vijf openbare basisscholen in Zeeland en vier openbare basisscholen in West-Brabant onderwijs van goede kwaliteit verzorgt en de financiële middelen effectief en efficiënt besteedt.

Van december 2015 tot en met februari 2016 bezocht de inspectiedienst de Dobbelsteen in Hoogerheide, Noordster en de Kreek in Bergen op Zoom en de Eendracht in Hansweert.

Samen

Insteek van het onderzoek was met name de vraag of het bestuur zorgt voor onderwijs van voldoende kwaliteit en of de financiën goed besteed worden. Volgens de inspectiedienst levert Stichting SOM inderdaad onderwijs van goede kwaliteit.

“Als positief punt kwam onder andere de transparante manier van communiceren naar voren, zowel intern als extern. Daarnaast blijkt dat wij als stichting onze naam eer aan doen. Bij SOM gaat het namelijk daadwerkelijk om samen onderwijs maken."

"Het bestuur geeft de kaders aan, maar de invulling daarvan gebeurt op de negen scholen zelf. Dat maakt dat medewerkers zich verantwoordelijk voelen voor hun werk en daar in hoge mate bij betrokken zijn”, aldus een woordvoerder van SOM.

Ook prijst de Inspectie van het Onderwijs de continue aandacht voor verbetering.

In control

SOM werd uitgekozen voor het landelijk onderzoek, omdat de Inspectie van Onderwijs de vernieuwde vorm van besturen wilde beoordelen. SOm werkt al enkele jaren op de nieuwe werkwijze. Hierin schetst het bestuur de kaders en hebben de scholen de verantwoordelijkheid over de uitvoering binnen de schoolmuren.

“We werken al volgens de code Goed Bestuur en de algemeen directeur heeft aantoonbaar goed zicht op de kwaliteit van onderwijs op de afzonderlijke scholen”, zo zegt men.

Stichting SOM gaat ook goed met de centjes om, zo blijkt uit het rapport. De financiële positie van de stichting is in orde en geheel financieel ‘in control’. “De Stichting SOM zorgt bovendien dat er goed geïnvesteerd wordt in de kwaliteit van onderwijs”, is de algehele conclusie.

Stichting Som, die lesgeeft aan 1.150 kinderen en 100 medewerkers in dienst heeft, reageert bijzonder verheugd op het rapport. “Dit is natuurlijk prachtig nieuws, iets om trots op te zijn”, aldus de woordvoerster.

Tip de redactie