Tholen krijgt er een nieuw evenement bij: De Thoolse Mijl. 

Een zwemprestatietocht met een afstand van 1850 meter, precies één zeemijl. Initiator is de zwemvereniging De Eendracht.

Aanleiding

De eerste editie van De Thoolse Mijl vindt plaats op zaterdag 10 september. De start is aan de Oesterdam en de finish bij Strijenham (Poortvliet). De zwemprestatietocht is geschikt voor gevorderden en debutanten.

De Thoolse Mijl is zorgvuldig gepland. Het past binnen de zwemschema’s in de zuidwestregio en valt na het zwemseizoen en de zomervakantie. “In deze periode is het buitenwater nog van goede temperatuur”, weet Andy van de Velde, bestuurslid van De Eendracht, uit ervaring.

Als aanleiding voor de zwemprestatietocht noemt hij de acht kilometer lange zwemtocht van Strijenham naar Yerseke. Die werd vorig jaar gehouden. “Wij dachten: in een kleinere omvang zou zoiets ook leuk zijn.”

Géén wedstrijd

De Thoolse Mijl is een zwemprestatietocht en géén wedstrijd. Het is zeer geschikt voor wie op een sportieve en leuke manier kennis wil maken met het zwemmen in buitenwater. Voor wie daar al bekend mee is, is het gewoon heel leuk om mee te maken.

Misschien is meedoen zelfs een persoonlijke uitdaging en prestatie. De intentie is om het zwemevenement elk jaar te gaan laten plaatsvinden.

“Uitgangspunten van De Thoolse Mijl zijn het promoten van de geweldige sport zwemmen, het mooie Tholen en niettemin de zwemvereniging”, aldus Van de Velde.

De zwemmers starten om 10.00 uur met hoog water in de hoek van het strandje en zwemmen met het afgaand water mee.

Het zwemparcours gaat voor 50 procent langs de dijk, waar je relatief weinig hinder ondervindt van de stroming. De minimale zwemsnelheid dient op tweeënhalve kilometer per uur te liggen. Dat is vergelijkbaar met zo’n 100 baantjes in een uur in het zwembad. De zwemprestatietocht dient binnen het uur te worden afgelegd.

Veiligheid

De veiligheid staat hoog in het vaandel. Alle deelnemers, maximaal 200, zwemmen met een zwemboei. Er is een veiligheidsmarge ingebouwd bij 900 meter. Bij de start en finish zijn eerstehulpverleners aanwezig en er is aan een alternatief zwemparcours gedacht.

“Waar de deelnemers zelf aan moeten denken, is dat ze van tevoren voldoende eten. Niet te veel natuurlijk. Verder is het handig om wanneer je uit het water komt, warme kleding aan te kunnen trekken. Die kunnen al in Strijenham worden klaargelegd”, zegt Van de Velde.

Waar de zwemmers ook rekening mee moeten houden is dat er in het buitenwater geen zwembadrand aanwezig is waar je even aan kunt uitrusten. Diploma’s zijn niet van belang, wel een goede zwemvaardigheid.

Samenwerking

Om het zwemevenement zo voorspoedig mogelijk te laten verlopen, is De Eendracht een samenwerking aangegaan met de gemeente Tholen, de SAR van Veiligheidsregio Zeeland (de bootploeg van Stavenisse) en de duikgroep Tholen.

Voor wie niet onvoorbereid ten tonele wil verschijnen biedt de zwemvereniging een clinic en zwemschema’s.