Open Atelierroute Tholen officieel gestart

Liefhebbers van kunst kunnen vanaf nu iedere eerste zaterdag van de maand genieten van lokale kunst, dankzij de Open Atelierroute. 

Wethouder Kees van Dis verrichte op Tweede Paasdag de officiële opening van de nieuwe fietsroute door de gemeente Tholen.

Open Atelierroute

De Open Atelierroute brengt niet alleen tien werkplaatsen van Thoolse kunstenaars samen, maar voert ook langs de mooiste monumenten in de kernen.

Het initiatief van de Open Atelierroute komt van het Cultuurplein Tholen en is mede mogelijk gemaakt door de gemeente Tholen, provincie Zeeland en Eiland Tholen.

Via de route worden nu tien ateliers met elkaar verbonden, maar de ambitie is om op termijn te groeien naar 25 deelnemers. Het Cultuurplein kon tijdens de opening bekendmaken dat er voor 2017 al twee nieuwe kunstenaars zich hebben gemeld.

Routekaart

De deelnemende ateliers openen tussen april en september iedere eerste zaterdag van de maand hun deuren voor publiek. Hun adressen staan vermeld op een gratis routekaart, die onder meer verkrijgbaar is op het gemeentehuis, bij de VVV, recreatiebedrijven en de deelnemende ateliers.

Op het kaartje staat geen volledige route uitgestippeld, maar biedt fietsers de kans om aan de hand van het knooppuntennetwerk zelf te kiezen welke wegen en ateliers men die dag aandoet.

Molens

Vier van de tien deelnemende ateliers bevinden zich in Tholen. Het gaat om Kunstcentrum Tholen, Marcel van Tienen, Tjits van den Ende en het Oude Stadhuis. De routekaart beveelt ook aan om het Stadhuis, Grote Kerk en de twee molens De Verwachting en De Hoop te bezoeken.

In Poortvliet doet Expositie Kruytenburg mee aan de Open Atelierroute en zijn de Sint Pancratiuskerk, Molen De Korenaer en Stoomgemaal Oosterschelde opgenomen in de route.

In Scherpenisse kun je de Kunstkamer Holland Huis bezoeken en vervolgens het Raadhuis, de Hervormde Kerk en Molen De Korenbloem bezoeken.

Meestoof

In Sint-Maartensdijk staan doet Puck Meijer mee met haar atelier en zijn de Sint Maartenskerk, het Raadhuis, Molen De Nijverheid en de Reijgersburgh opgenomen in de route.

In Sint-Annaland staan Museum De Meestoof, het Nonnetjeshuis, Molen De Vier Winden en de Standerdmolen vermeld.

In Oud-Vossemeer kunnen fietsers het atelier Art-Co, het Ambachtsherenhuis, het Smidsklokje, de Nederlands Hervormde Kerk en Molen De Jager bezoeken.

In Stavenisse staan tot slot het Watersnoodhuis (geopend vanaf mei), de Nederlands Hervormde Kerk, Stavernissermolen en De Stove op de route.

Tip de redactie