Eenmalige schoonmaak Woensdrechtse brandgangen

De wijkteams van de Woensdrechtse buitendienst zullen dit voorjaar alle brandgangen die onder het beheer van de gemeente vallen onder handen nemen.

Daarbij zullen zij de kolken schoonmaken, zodat het regenwater makkelijker afgevoerd kan worden. De actie is volgens wethouder Jeffrey Van Agtmaal eenmalig.

“Ons uitgangspunt is dat de bewoners zelf moeten zorgdragen voor de achterpaden. Zij zijn immers de gebruikers en hebben belang bij een vrije doorgang. Het gaat uiteindelijk ook om hun eigen veiligheid”, aldus de wethouder.

Een uitzondering vormt de brandgang achter de Van der Zandestraat in Woensdrecht. Die wordt dit jaar volledig opnieuw gestraat. De bestrating zal zo gerealiseerd worden, dat het water afgevoerd wordt richting de straatkolk. Dat maakt de huidige kolken straks ook overbodig.

Overzicht

In totaal heeft de gemeente nog 83 brandgangen in eigen beheer. Het merendeel daarvan bevindt zich in de kernen Hoogerheide en Woensdrecht. Een compleet overzicht heeft de gemeente nu gepubliceerd op haar website.

“We kregen vanuit de dorpsplatforms en buurtpreventieteams regelmatig vragen over het onderhoud van brandgangen. Daarom hebben we inzichtelijk gemaakt voor welke paden en steegjes men bij ons kan aankloppen", legt Van Agtmaal uit. 

Alle andere achterpaden vallen onder de verantwoordelijkheid van de woningeigenaren. Dat kan de woningstichting zijn, maar ook de particuliere eigenaren. "Zij zullen dus zelf het onderhoud op zich moeten nemen."

Tip de redactie