Wethouder ontvangt 3362 handtekeningen voor behoud supermarkt

Een Dirk-tas om vooral boodschappen te komen doen, paaseieren om nog eens op de detailhandelvisie te broeden en een enorm pakket met maar liefst 3362 handtekening voor behoud van de supermarkt in Noordgeest. 

Met die ‘wapens’ trokken Lucas Jansen, Marleen Uijtdenwillegen en Bert Zelis van de wijkcommissie Noordgeest donderdag naar het gemeentehuis.

Indruk

Daar probeerden ze wethouder Patrick van der Velden er nogmaals van te overtuigen dat de Dirk van den Broek in hun wijk onmisbaar is.

Zichtbaar onder de indruk van de vele handtekeningen die de leden van de wijkcommissie in enkele dagen tijd hadden verzameld nam Van der Velden de enorme stapel in ontvangst.

“Ik kan alleen maar zeggen dat dit een prachtige opbrengst is. Ik hoop ook oprecht dat alle mensen die hun handtekening hebben gezet, ook hun boodschappen blijven doen bij de supermarkt in Noordgeest. Want zonder klanten kan een super niet draaien”, sprak hij bij het aannemen van de handtekeningen.

Postcode

Die zijn in drie dagen tijd verzameld bij de ingang van de supermarkt. Naast de krabbels van de winkelbezoekers vroegen de acht vrijwilligers ook naar de postcode van de ondertekenaars. Dat leverde een aantal verrassende inzichten op.

“Veertig procent van de bezoekers komt van buiten de wijk. Er zijn mensen uit Halsteren, Lepelstraat, Tholen en zelfs België die speciaal naar de Dirk van den Broek komen voor hun boodschappen”, stelde Lucas Jansen.

Dat de vrijwilligers in zo’n korte tijd zoveel handtekeningen zouden verzamelen, hadden zij van te voren niet durven denken. “Hartverwarmend”, noemde Marleen Uijtdenwillegen de massale steun.

Geen garanties

Ondanks de vele tientallen A4’tjes met handtekeningen kon wethouder Van der Velden bij het in ontvangst nemen van de petitie geen toezeggingen doen over het behoud van een supermarkt in Noordgeest.

In de concept-detailhandelsvisie wordt Noordgeest genoemd als locatie die op termijn afgestoten kan worden.

“Garanties dat de Dirk van den Broek in Noordgeest blijft zitten, kan ik niet geven. Een ondernemer is vrij om op de ene plaats een pand te sluiten en op de andere locatie een nieuwe winkel te openen. Dat kunnen wij als gemeente niet tegenhouden”, legde de wethouder uit.

Toch is dat volgens Jansen niet helemaal waar. “Een wethouder met visie heeft altijd de mogelijkheden om ontwikkelingen naar zijn hand te zetten en u lijkt mij wel zo’n persoon”, daagde hij Van de Velden uit.

Zienswijze

De leden van de wijkcommissie kondigden aan een officiële zienswijze te zullen indienen tegen de concept-detailhandelsvisie.

Belangrijkste opmerking daarin is volgens Jansen dat de conceptvisie nauwelijks ingaat op de positie van het winkelcentrum Noordgeest in de gelijknamige wijk.“Er is niet eens een aparte alinea opgenomen over Noordgeest.”

Wethouder Van der Velden deed daarin wel alvast een eerste toezegging. “Ik zal ervoor zorgen dat in de definitieve versie wel een aparte uitleg over Noordgeest in komt.”

Tip de redactie