Aantal misdrijven gestegen in Tholen

Het aantal misdrijven is in de gemeente Tholen gestegen met 0,8 procent. Dat blijkt uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek.

In 2015 werden er 645 misdrijven gepleegd tegenover 640 misdrijven in 2014.

In heel Nederland daalde het totaal aantal misdrijven met 4,6 procent, de gemeente Tholen presteert dan ook slechter dan het landelijk gemiddelde.

Misdaden

De 645 misdrijven die in het afgelopen jaar zijn gepleegd in de gemeente Tholen zijn in te delen in verschillende misdaden zoals beschreven in het Wetboek van Strafrecht.

Zo vonden er 360 vermogensmisdrijven plaats, 120 keer vonden er vernielingen en misdragingen plaats en er werden 75 gewelds- en seksuele misdrijven gepleegd.

Daarnaast werden 65 mensen veroordeeld voor een verkeersmisdrijf, vijf mensen pleegden een drugsmisdrijf en er vonden vijf vuurwapenincidenten plaats.

Stijgingen

Sommige misdrijven zijn procentueel gezien enorm gestegen. Het aantal mishandelingen is het sterkst gestegen met veertien procent van 35 mishandelingen in 2014 naar veertig in 2015.

Daarnaast is ook het aantal vernielingen aan een openbaar gebouw enorm toegenomen, dat gebeurde namelijk in 2014 geen één keer en in 2015 is dat vijf keer voorgekomen. Eind vorig jaar werd onder andere het gemeentehuis beklad toen bekend werd dat er vluchtelingen opgevangen zouden worden in de Meulvliet.

Een ander relatief hoog getal dat terug te vinden is bij het CBS is het aantal keer dat een plaats van een ongeval werd verlaten. Dat gebeurde zowel in 2014 als in 2015 wel 55 keer.

Dalingen

Het aantal bedreigingen is de afgelopen twee jaar gelijk gebleven. Zo werd er zowel in 2014 als in 2015 twintig keer iemand bedreigd.

Het aantal misdrijven waarbij geweld werd gebruikt tijdens een overval blijft ook gelijk. Dat gebeurde namelijk vijf keer.

Gelukkig zijn er ook misdrijven die een daling kennen. Zo werden er vijf auto’s minder vernield in 2015, namelijk 45 stuks. Het aantal misdrijven waarbij werd gereden onder invloed is het hardst gedaald met maar liefst 33 procent. Dat is het afgelopen jaar maar tien keer voorgekomen.

NUwerk

Tip de redactie