De achttienjarige restauratietimmerman Kevin Switzar uit Sint-Annaland heeft zich geplaatst voor het EK bouwtimmeren in Zweden. 

Vorige week zaterdag stond hij in de finale van de mbo-vakwedstrijden in de RAI in Amsterdam. Hij won daar een gouden plak bij het onderdeel restauratietimmeren.

Spanning

Kevin over de finale: “Ik had de hele tijd het gevoel dat ik achterliep. Ik lette niet op de andere deelnemers. Het was dan ook spannend tot het laatste moment.”

Kevin Switzar startte drie jaar geleden met zijn studie aan het Markiezaatcollege in Bergen op Zoom. “Ik werk graag met mijn handen, dus die keuze was snel gemaakt”, aldus de kersverse kampioen. Kevin studeert nu in het derde en laatste leerjaar van de niveau 3 opleiding Bouwtimmerman..

Concurentie 

De vakkampioen uit Sint-Annaland nam het in de RAI op tegen vier andere mbo-studenten. “Dat waren stuk voor stuk echte vakmannen, de concurrentie was dus groot”, aldus de kampioen.

Gebint

De finalisten kregen voor de start allemaal een bouwtekening. Voor ze aan de slag gingen, moesten ze de tekening bestuderen. Kevin: “Op mijn tekening stond de werkopdracht voor een gebint. Dat is een grote houten draagconstructie die je vaak in oude boerderijen tegenkomt.”

Millimeterwerk

De finalisten werden door de jury beoordeeld op hun werkwijze en de kwaliteit van hun werk. “De afmetingen moeten tot op de millimeter nauwkeurig kloppen. Precisie is in ons vak heel belangrijk”, legt Kevin uit.

De restauratietimmerman in opleiding vertelt :“De jury kwam tijdens het opmeten en aftekenen steeds meekijken hoe nauwkeurig ik werkte. Het wordt er niet makkelijker op als je continu op je vingers gekeken wordt. Zeker niet als je al in tijdsnood zit.”

Tijdsdruk

Kevin vertelt dat de tijdsdruk in de finale erg hoog was. “De andere vier deelnemers waren gewoon hele vlugge jongens. Dat had ik al in de gaten toen we net gestart waren. Ik was nog bezig met meten en zij waren al aan het aftekenen.” Kevin wist na de finale niet hoe de rest het ervan gebracht had.

“Ik was zo geconcentreerd bezig met mijn eigen werk dat ik niet eens naar de rest gekeken heb. Dat heeft blijkbaar geholpen. Mijn product was uiteindelijk het meest nauwkeurig. Daardoor heb ik de wedstrijd gewonnen.”

Eer

De Markiezaat- en Bouwmensenstudent ontving een gouden medaille. “Maar naast de medaille natuurlijk ook de eer. En dat is veel waard”, zegt Kevin.