Iedereen met ideeën om de binnenstad van Bergen op Zoom aantrekkelijker maken, wordt in het Binnenstadslab met open armen ontvangen. 

Inwoners van de stad, het winkelend publiek en ondernemers kunnen de winkel binnenwandelen en hun ideeën op een kaart schrijven. De kaart wordt dan in het lab aan de muur gehangen.

Openingstijden 

De wethouder en zijn collega’s leggen de ideeën daarna voor aan de gemeenteraad. Het Binnenstadslab is elke dinsdag- en woensdagmiddag geopend. Eens per maand opent de winkel haar deuren ook op zaterdag en op koopzondag.

Twee tot drie medewerkers zijn aanwezig om alle klanten van gratis koffie te voorzien. De slogan van het Binnenstadslab luidt: ‘Durf te denken!’.

Inspraak

Het concept voor de binnenstadswinkel ontstond al langere tijd geleden. Toen wethouder Patrick van der Velden de portefeuille Binnenstad kreeg, ging hij samen met projectleider Richard Stomp en Sterck-voorzitter Jean-Pierre Stander op zoek naar manieren om meer leven in de Bergse binnenstad te brengen.

De wethouder wilde het op een nieuwe manier aanpakken. “In plaats van te zeggen: ‘Dit hebben we besloten en zo gaan we het doen’, wilden we de inwoners van Bergen op Zoom en het winkelend publiek ook inspraak geven”, aldus wethouder Van der Velden. 

De ambitie voor meer inspraak leidde uiteindelijk tot het Binnenstadlab.

Chemie

Volgens Van der Velden is bewust gekozen voor het woord ‘lab’.

Hij licht toe: “Dat woord verwijst natuurlijk naar het woord ‘laboratorium’, dat in de chemie thuishoort. Mensen in de chemie gebruiken veel verschillende ingrediënten om iets te maken."

"Als één van die ingrediënten ontbreekt, slaagt het proces niet.” De wethouder legt uit dat het idee achter het Binnenstadslab hetzelfde is.

“Het aantrekkelijk maken van de Bergse binnenstad is iets waar we iedereen bij nodig hebben. We kunnen gewoon niet zonder de ideeën en meningen van ondernemers en het winkelend publiek. We moeten het echt samen gaan doen”, benadrukt Van der Velden.

Advies op maat

“Startende ondernemers kunnen hier ook terecht voor advies op maat”, laat de wethouder weten.

“Bijvoorbeeld als ze op zoek zijn naar een specifiek pand, of willen weten hoe zij hun opleiding het best tot zijn recht kunnen laten komen. Het Binnenstadslab helpt ondernemers ook bij vragen over financiering of bankzaken.”

Ideeën

De eerste ideeën hangen inmiddels al op de muur in het lab. De meeste daarvan hebben betrekking op de parkeergelegenheid in de binnenstad.

Andere gaan over invalidevoorzieningen, pop-up stores en de mogelijkheid tot het stallen van fietsen. Binnenstadwethouder Patrick van der Velden kan het maar niet genoeg benadrukken: “Echt álle ideeën zijn welkom! Hoe meer, hoe beter."