Natuurvereniging Namiro kondigt aan in actie te komen tegen de Paasheuvelgroep, als de nieuwe eigenaar van De Luchtballon het terrein wil inzetten voor recreatie en overnachtingen. 

“Wij hebben nooit bezwaar gehad tegen de vakantiekampen voor kinderen met astma, maar recreatie en overnachtingen zijn volgens het bestemmingsplan niet toegestaan”, licht voorzitter Jim de Blank het bezwaar van Namiro toe.

Dimitri Schenk van de Paasheuvelgroep verzekert dat de soep niet zo heet gegeten zal worden. “Alles wat wij van plan zijn met het terrein, valt binnen de regels van het bestemmingsplan.”

Natura 2000

De mogelijkheden voor het terrein van De Luchtballon op Calfven zijn beperkt. Het bestemmingsplan laat enkel therapeutische vakanties toe voor kinderen met een handicap, zoals astma, voedselallergie, eczeem, obesitas en diabetes. 

Daar komt volgens De Blank bij dat het terrein sinds 2014 weer onder de Natura 2000 richtlijnen valt.

“Tot 2003 was het terrein al eens beschermd door de Vogelrichtlijn, maar bij het opstellen van het bestemmingsplan voor het gebruik door de toenmalige Stichting de Luchtballon als recreatieterrein voor onder andere astmapatiënten is die bescherming komen te vervallen. Naar aanleiding van ons beroep in 2014 bij de Raad van State heeft de staatssecretaris het gebied weer tot de Natura 2000 verklaard”, aldus De Blank.

Handhaving

Namiro werpt zich nu op als beschermheer voor de Natura 2000-verklaring op het gebied. “Niet alleen De Luchtballon, maar ook de gebieden ten noorden, oosten en zuiden van het terrein vallen onder de Natura 2000. Recreatief gebruik van De Luchtballon zal naar onze mening een negatief effect hebben op de waarden van dit gebied”, vreest De Blank.

Hij verzoekt de provincie daarom een oogje in het zeil te houden en zo nodig handhavend op te treden. Maar volgens Dimitri Schenk zal het zover niet hoeven te komen. “Wij zullen ons gewoon houden aan het bestemmingsplan”, verzekert hij.

Schenk zegt via diverse kanalen de zorgen van Namiro te hebben vernomen. “Er is echter nog geen persoonlijk contact geweest tussen de Paasheuvelgroep en Namiro. Daarom lijkt het mij goed om de mensen achter Namiro eens uit te nodigen voor een gesprek om de kou uit de lucht te halen”, reageert hij.