Petrus en Paulusschool wint 2500 euro voor hondenpoep-project

Yuki den Breejen, Sven Copper en Sem Verweij van de Petrus en Paulusschool in Dinteloord hebben vrijdagochtend gewonnen tijdens de finale van het scholendebat.

Hun idee om hondenpoep op te ruimen in de gemeente werd het beste gepresenteerd en beargumenteerd.

Winnaars

Uit handen van burgemeester Ruud van den Belt ontvingen zij de beker voor Beste Project en ze wonnen een bedrag van 2500 euro.

Wouter Sloekers van de Maria Regina uit Steenbergen won de beker voor Beste Debater.

Stemmen

De jury, bestaande uit wethouders Cors Zijlmans en Petra Lepolder, plaatsvervangend griffier Robert Defilet en leerplichtambtenaar Erica Knop, waren het niet unaniem eens.

Maar, de meeste stemmen gelden en dus won de Petrus en Paulusschool. Zij streden tegen de Maria Regina en Groen van Prinstererschool in een heus debat.

Volgens Erica Knop, voorzitter van de jury, was vooral de presentatie van de winnende groep erg duidelijk en overzichtelijk. Het enige puntje van kritiek was dat de rol van de kinderen bij het project niet helemaal duidelijk was.

Projecten

De groep acht van de Petrus en Paulusschool kreeg het vuur aan de schenen gelegd door de andere groepen. De drie scholen stonden immers niet voor niets in de finale, alledrie hebben ze al een voorronde gewonnen. De andere twee projecten kregen dan ook complimenten van de jury.

Wouter Sloekers, Sjef Smits en Carolien van Poortvliet wilden namens de Maria Regina uit Steenbergen een wensput plaatsen voor de school.

Mex Kolmsberg, Louise Klaasman en Maik Hartogs van de Groen van Prinstererschool wilden meer interactie creëren tussen senioren en de basisschoolleerlingen, door samen activiteiten te ondernemen. De leerlingen werden begeleid door raadsleden Esther Prent, Joey van Aken, Theo van Es en Jurgen Huijbregts.

Het idee

De werktitel van het winnende project maakt meteen duidelijk waar het idee om gaat: Hondenpoep van de stoep. “Veel inwoners hebben er last van en ook bij onze school ligt veel hondenpoep”, vertelden de kinderen.

De gevolgen daarvan zijn voor iedereen duidelijk, maar toch werden ze nog even benadrukt. Men stapt in de poep, rolstoelgebruikers rijden er doorheen of moeten van en weer op de stoep gaan rijden en je wordt vies bij het spelen op een grasveld.

Met hun idee wilden Yuki, Sven en Sem de inwoners van de gemeente Steenbergen aansporen om de hondenpoep op te ruimen. “Er bestaat al een folder, maar we willen de folder updaten”, vertelt Yuki. “Daarnaast willen we ook hondenpoepzakjes uitdelen.”

Kosten

De achtstegroepers gaven ook suggesties aan de gemeente. “Misschien kan de gemeente de hondenbelasting verhogen, of de boetes.”

Tijdens de presentatie werden ook cijfers gepresenteerd, weliswaar uit 2008, maar het geeft een beeld van het probleem. In 2008 waren er volgens de kinderen 2242 honden. De gemeente ontving 119.165 euro uit hondenbelasting en daarvan werd 96.665 euro weer uitgegeven.

“Er blijft dus 22.500 euro over om hondenpoep aan te pakken.” Dat geld kan volgens de kinderen ingezet worden voor de hondenpoepzakjes. “Per stuk kosten deze 3,49 euro. Dat bedrag keer 2242 honden is 7824,58 euro.”

Het bedrag dat de kinderen krijgen voor het plan wordt voornamelijk besteed aan de folders.

Debater

De titel voor Beste Debater ging naar Wouter Sloekers van de Maria Regina. Volgens de jury was het een strijd tussen Louise Klaasman, Sem Verweij en Wouter Sloekers, maar Wouter was het meest stabiel, rustig en concreet.

NUwerk

Tip de redactie