Twee leden Thoolse Canticum onderscheiden met koninklijk insigne

Willy de Jonge en Corry Baaij werden op donderdag 17 maart feestelijk in de bloemetjes gezet. 

Ze ontvingen een oorkonde en een koninklijk insigne van de Koninklijke Christelijke ZangersBond. Beide dames zingen al 40 jaar bij het Thoolse Canticum koor.

Koor

Veertig jaar geleden kwamen Willy de Jonge (72) en Corry Baaij (65) ongeveer in dezelfde tijd op het koor. Willy ging met haar vriendin Ad Helmes mee. Corry vond het zingen op de markt van het Wilhelmus zo mooi, dat ze direct met Nellie Deurloo meeging toen deze het aan haar vroeg.

“In die tijd zaten er wel veertig leden op,“ geven beide dames aan. In al die jaren hebben ze maar twee dirigenten gehad: Izak Riedijk en de huidige dirigent Danny Letzer.

Allebei willen ze doorgaan zolang ze het kunnen. “We zien wel wanneer het schip strandt.” De Jonge zingt bij de sopranen en Baaij bij de alten. De verdeling onder de partijen is bij de vrouwen altijd goed geweest. Bij de mannen was dat wel eens wat moeilijker, maar op dit moment zijn er toch nog zeven mannen. 

Herinneringen

“Zingen verrijkt je leven,” geven beiden aan. Willy: “Soms zit je in een dip en als je dan gaat zingen, gaat het vanzelf over.”

Allebei vinden ze het heerlijk als het lied hen aanspreekt, maar ook de onderlinge sfeer en gezelligheid is al die jaren goed geweest.“Wat hebben we soms veel gelachen.”

Hun mooiste herinneringen waren de concoursen in Middelburg. Vooral als er strijd geleverd moest worden met het koor van Sint-Philipsland. Willy weet zich nog goed te herinneren dat ze een heel vlug Italiaans stuk moesten zingen.

Het koor uit Sint-Philipsland had het net gezongen en toen was Canticum aan de beurt. Een vrouw zei: “Ik wens jullie veel succes want het gaat zo snel dat je zo op je bakkes gaat.”

Volgens beide dames waren er vroeger wel meer uitvoeringen. “De gemengde koren gaan in het algemeen toch wel wat achteruit. Je ziet dat de jeugd liever op een gospelkoor zingt en de mannen gaan liever op een mannenkoor.“

Jaarvergadering

Voorzitter Arie Zuiddam spreekt de dames toe in verenigingsgebouw ‘Het Visnet’ en reikt de versierselen en bloemen uit.

Secretaris Otto ter Beek: “We hebben op dit moment 25 leden. Regelmatig komen er wel leden bij. Het zijn altijd ouderen maar ons aantal blijft wel stabiel. Voorop staat het geestelijk repertoire maar we zingen ook wel andere liederen. Behalve Nederlandse stukken zingen we ook wel in andere talen als Engels, Latijns en Duits.”

Op dit moment heeft het koor ongeveer twaalf uitvoeringen per jaar. De leden komen uit verschillende kerken maar in de Gereformeerde Ichtuskerk zingen ze zo’n vier keer per jaar in de eredienst en vervult het koor een rol in liturgie. Het koor is lid van de landelijke KCZB en elk jaar wordt er meegewerkt aan de korendagen.

Ter Beek: “Dan zijn er soms wel twintig of nog meer koren. De korendag in ’s-Hertogenbosch bijvoorbeeld in de Sint-Jan was schitterend. Zingen op een koor is echt ontspannend. Het gaat eenzaamheid tegen en geeft echt een saamhorigheidsgevoel“, besluit de secretaris.

NUwerk

Tip de redactie