Bergenaar krijgt rol in The Passion

Joris Vuurens (rechts op de foto) uit Bergen op Zoom heeft een rol gekregen in het muzikale evenement The Passion dat op Witte Donderdag voor de zesde keer plaatsvindt. 

De Bergenaar schittert tussen grote namen als Martijn Fischer, Ellen ten Damme, Lenette van Dongen, Sofie van den Enk en Xander de Buisonjé. Hij speelt een van de discipelen van Jezus. Hij won de rol via een radioprogramma van de EO, want naar eigen zeggen kan hij niet zingen of acteren.

Toch brengt hij het er verrassend goed vanaf en genoot hij met volle teugen van de drie draaidagen in Amersfoort. Ook naar de uitvoering op 24 maart, live op televisie, kijkt hij halsreikend uit. “Bizar om voor zo’n miljoenenpubliek te staan, maar het voelt als een heel bijzonder schoolreisje”, vertelt Vuurens enthousiast.

Wit licht 

The Passion is een muzikaal-bijbels evenement dat sinds 2011 jaarlijks op Witte Donderdag wordt gehouden, telkens in een andere Nederlandse stad. The Passion wordt live uitgezonden op televisie en trekt een gigantisch publiek. Joris Vuurens uit Bergen op Zoom is een van de trouwe kijkers.

Dit jaar speelt hij echter zelf mee. “Een paar weken geleden hoorde ik bij een radioprogramma van de EO dat er een rol in The Passion werd weggegeven. Ik kan niet zingen of dansen dus de kans dat ik ooit eens op televisie zou komen, was bijzonder klein. Maar dit leek me ontzettend leuk dus ik heb een mail gestuurd naar de radio-presentator. In de uitzending moest ik een fragment van het nummer Wit Licht zingen."

"Ik zong totaal niet zuiver, maar de twee andere kandidaten nog minder”, zegt de Bergenaar lachend. “Ik kreeg de meeste stemmen en had de rol van een van de discipelen gewonnen.”

Lange dagen

Eind februari mocht Vuurens drie dagen naar Amersfoort voor opnames van scènes die vooraf worden opgenomen en op Witte Donderdag gedurende de voorstelling worden getoond. “Allemaal bekende Nederlanders en daar zit ik dan tussen. Reinier van den Berg, Wouter van der Goes, Gerald Troost, allemaal spelen zij net als ik een van de discipelen van Jezus.”

Vuurens heeft naar eigen zeggen enorm genoten. “Het was allemaal zo goed georganiseerd en professioneel. Een vrachtwagen met een complete keuken erin, de visagie, de kleding… Noem maar op. Het was geweldig om mee te maken, om eens te kijken hoe zoiets nou in zijn werk gaat."

"Zoveel dingen waar je als kijker gewoon helemaal niet bij stil staat. Over ieder detail is nagedacht. Het waren lange dagen, dat wel… Van drie uur ’s middags tot drie uur ’s nachts. Maar ik had het voor geen goud willen missen.”

Kruis

Vuurens heeft geen idee of hij veel in beeld zal komen. “Er wordt nog volop gemonteerd dus het eindresultaat zien we Witte Donderdag pas. Overdag is er nog de repetitie, onder andere het dragen van het grote witte kruis door de stad. ’s Avonds staan we dan echt op het podium met zoveel mensen voor je en zoveel mensen die op televisie naar je kijken. Superspannend, maar vooral heel leuk!”, besluit de Bergenaar.

De uitzending van The Passion is donderdag 24 maart om 20.30 uur op NPO 1.

Tip de redactie