Van Oers koopt 8,8 hectare op Agro & Food Cluster

De Suiker Unie heeft samen met REWIN en de gemeente Steenbergen de eerste grote vis binnengehaald voor het bedrijventerrein van het Agro & Food Cluster Nieuw Prinsenland. 

Zo’n 8,8 hectare grond is verkocht aan de familie Van Oers, een leverancier van verse groenten. Zij hebben het perceel gekocht via de besloten vennootschap ‘Wouda Invest B.V.’. Volgens Evert van Oers is de aankoop een belegging en is het nog te vroeg om over mogelijke plannen uit te wijden.

De aankoop van het perceel staat volgens Evert van Oers los van het bedrijf Van Oers United dat in heel Nederland vijf vestigingen heeft. Oud-wethouder Vincent van den Bosch vertelde medio 2015 al dat hij samen met Suiker Unie in gesprek was met Van Oers United.

Grote vestiging

De organisatie zou drie bedrijven (Barendrecht, Heijningen en Heerle) willen samenbrengen in één grote vestiging. Daarvoor kocht het bedrijf anderhalf jaar geleden grond in Roosendaal. Zeven hectare werd er gekocht op de Borchwerf, maar dat bleek niet genoeg voor de activiteiten van het bedrijf.

Zo moet er een grote loods komen, opslag, logistieke warehouses, dockingsputten, etc. Volgens Evert van Oers staat die lap grond nog steeds te koop, maar de plannen voor één grote vestiging op het AFC staan op dit moment even in de ijskast.

Overname

Het familiebedrijf is vorig jaar onderdeel geworden van de Franse coöperatie Agrial. Met de aankoop van Van Oers kunnen de Fransen hun afnemers het hele jaar rond verse groenten leveren. “Het locatie vraagstuk bestaat nog steeds. Maar het bedrijf is overgenomen. Er is besproken dat we eerst gaan integreren, elkaar leren kennen en bespreken welke markten we willen aanpakken.”

Het vestigen van een grote vestiging in het AFC is dan ook niet uitgesloten, maar zal nog wel even duren. “Aan het einde van het jaar verwachten we naar buiten te kunnen komen met activiteiten.” Omdat familie Van Oers wel perspectief zag in het perceel van de Suiker Unie, besloot Evert van Oers het terrein toch (alvast) te kopen als belegging.

Kandidaten

Van Oers is de derde vestiger op het bedrijventerrein Nieuw Prinsenland, maar de eerste echte grote vis. Algemeen-directeur van Suiker Unie, Albert Markusse: “Wij juichen de komst van deze grootschalige agro food vestiging toe. We zijn ervan overtuigd dat in het kielzog van de familie Van Oers meerdere bedrijven zullen volgen.

Naar aanleiding van de concrete stap van de familie van Oers wordt nu met kandidaten gesproken die zich hebben laten inspireren door dat wapenfeit”. Oud-wethouder Vincent van den Bosch stelde vorig jaar ook dat de komst van Van Oers ervoor zou zorgen dat er soortgelijke vissen worden binnengehaald.

“We hebben de infrastructuur om de bedrijven hier te laten landen. We kunnen dit soort bedrijven echt faciliteren, meer dan waar we vroeger aan hadden gedacht.” Van Oers vestigt zich na Brisck/Nova Lignum en Grootscholte/4evergreen op het agro- en food cluster in Dinteloord. Uiteindelijk verwacht men dat er tot honderden nieuwe arbeidsplaatsen zullen komen.

Bedrijfsterrein

Naast Van Oers is het nieuwe Cosun Innovation Center – op korte afstand van de locatie Van Oers en dus gesitueerd op hetzelfde bedrijfsterrein Nieuw Prinsenland – in aanbouw. Dit innovatiecentrum zal op termijn werk bieden aan ruim 120 veelal hoogopgeleide medewerkers.

Het streven is om rondom dit innovatiecentrum ook andere onderzoeks- en innovatieactiviteiten in de agro- en levensmiddelen-sector en de biobased economy te vestigen met als doel om samenwerking te bevorderen.

NUwerk

Tip de redactie