Anja Hage neemt afscheid als regisseuse bij toneelclub Poortvliet

De ene anekdote na de andere vertelt Anja Hage als zij terugblikt op haar tijd als toneelspeelster en de 19 jaar dat ze met veel plezier als regisseuse bij toneelclub Poortvliet actief was. 

Zaterdag liet zij tijdens de laatste uitvoering van de klucht De Staat Betaalt voor zichzelf het doek vallen. Helemaal uit beeld verdwijnen bij toneelclub Poortvliet zal ze niet, maar Anja stopt wel definitief met regisseren. “Ik wil best meehelpen met het uitzoeken van toneelstukken en met de kaartverkoop, maar de rest laat ik over aan mijn opvolgster Herberien Theunissen”, zegt ze resoluut.

“Ik heb 19 jaar met veel plezier geregisseerd. Het voelt goed om afscheid te nemen. Voor mij is het een bewust besluit. Ik ben minder mobiel geworden, waardoor ik bijvoorbeeld niet meer achter de coulissen kan komen om de spelers persoonlijk een schouderklopje te geven. Gelukkig zijn er geweldige betrokken mensen achter de coulissen waar ik van op aan kan, maar het is niet leuk voor mezelf.”

Inburgeren

Anja maakte in 1975 via Piet Groffen en Henri Bungener kennis met toneelspelen toen zij als 20-jarige nog niet zo lang in Sint-Maartensdijk woonde. “Ik zag het meteen als inburgeren. Mijn eerste rol was in een kindertoneelstuk van de toneelclub AIOS (Applaus Is Ons Streven) in Haestinge. Lang duurde het toneelspelen bij AIOS niet omdat ze in verwachting raakte.

“Pas in 1993 ging ik weer het toneel op. Dat was bij de toneelclub van de ZLM-afdeling Poortvliet en de Plattelandsvrouwen. De toenmalige regisseuse, Corine van Dalen, zei nog een speelster te zoeken.” Vier jaar later vroeg Corine aan Anja haar op te volgen.

“Ik zou dus niet meer spelen, want toneelspelen en regisseren was me teveel. Ik heb er nooit spijt van gehad, want als regisseuse maak je samen met de spelers van iets kleins iets heel groots. Je ziet zo’n toneelstuk echt geboren worden.”

Hecht

Sinds 2010 is toneelclub Poortvliet een zelfstandige club met een hechte groep spelers. “Maar het is niet alleen die rol en onderbroekenlol. Al een aantal jaar achtereen hebben we te maken met ingrijpende gebeurtenissen tijdens de repetitieperiode. Dan zijn we er ook voor elkaar. We vangen elkaar op. Bieden elkaar steun. Dan zijn we samen één”, benadrukt Anja.

Als ze kijkt naar de spelers en iedereen eromheen, dan geeft ze met vertrouwen het regisseursstokje door aan Gerberien Theunissen. “Vanaf volgend jaar ga ik als bezoeker toekijken en laat me verrassen.” De klucht De Staat Betaalt betrof een hilarisch toneelspel in drie bedrijven.

De oma van de familie bood noodgedwongen onderdak aan haar dochter, diens zieke (lees: aartsluie) man en hun jongste zoon met een meervoudige persoonlijkheidsstoornis. Wanneer na vele jaren de criminele oudste kleinzoon samen met zijn verloofde komt binnenvallen om zich te verschuilen tegen ‘vrienden’ is de chaos compleet. En dan heb je nog een ongediertebestrijder die eigenlijk menselijk ongedierte bestrijdt.

De spelers Rianne Abrahamse, Jessica Rietbergen, Pieter Roggeband, Jaco Bolier, Daans Goense, Gaby Mol, Kees Droogers en Sandra Krijger wisten zaterdagavond met hun vertolking van De Staat Betaalt ook de schrijfster van de klucht, Ineke de Grijs, te verrassen. “Ik heb zitten genieten. Geweldig! Dit is voor Anja een heel mooi afscheid”, liet de schrijfster na afloop weten.

Tip de redactie