Enkele weken geleden verwoestte een brand het pand van kledingwinkel Chrisje aan de Westvoorstraat, in hartje Dinteloord. 

Hoe erg dit ook is voor alle betrokkenen en omwonenden, er vielen gelukkig geen slachtoffers. En dat is te danken aan de rookmelder  die  de bewoners van de bovenliggende etage in hun appartement hebben hangen.

Melding

De melding van de brand kwam even voor half zes op vrijdagmorgen 26 februari binnen op de nabijgelegen kazerne.

Binnen no time was de brandweer aanwezig en stonden de bewoners zelf  al buiten. Uiteraard wel met de schrik in hun benen. 

Informatieavond

Vorige week, zo’n twee weken na de brand, werd er door de brandweer en de gemeente een informatieavond gehouden voor omwonenden en andere belangstellenden.

Die ging niet alleen over de brand zelf en de gevolgen, maar vooral over hoe je misschien wel een brand kunt voorkomen of anders in ieder geval weet hoe te handelen bij een brand.

De avond past in het kader van de campagne ‘Brandveilig leven’ die onlangs is gestart.

Campagne

Waar veel mensen zich niet van bewust zijn, is dat je zelf veel kunt doen om een brand te voorkomen.

De campagne ‘Brandveilig leven’ is op 14 januari jl. gestart vanuit de Veiligheidsregio en de Brandweer Midden- en West-Brabant. De gemeente Steenbergen doet hier samen met een aantal omliggende gemeentes aan mee.

Bedoeling van de campagne is om mensen een realistisch beeld te geven van brand- en veiligheidsrisico’s in en om hun woning. Het geven van goede voorlichting speelt daarin een cruciale rol.

Daarom was het jammer dat er relatief weinig mensen aanwezig waren op de informatieavond. Want met de juiste middelen kun je een brand voorkomen, of anders hoogstwaarschijnlijk in ieder geval mensenlevens redden.

Informatie

Over de oorzaak van de brand in het winkelpand kan en mag brandonderzoeker Ad Baselier van de Veiligheidsregio nog niets zeggen, want het onderzoek daarnaar is nog niet afgerond.

Wel kan de uitgewerkte informatie later gebruikt worden om als ‘leerpunt’ te dienen op toekomstige informatieavonden. Want ook dat is onderdeel van de campagne: de direct betrokkenen en omwonenden, zodra de eerste schrik een beetje is gezakt, informeren over brandveiligheid.

In ieder geval is bij de bewoners van de bovenetage van Chrisje hun rookmelder van cruciaal belang geweest en heeft deze mogelijk zelfs hun leven gered. Bij de brand is namelijk veel rook vrijgekomen en het ligt aan de directe omgeving van de vuurhaard of het verloop van een brand met vuur of met rook gepaard gaat.

Schrikken

Het is voor de aanwezigen op de informatieavond wel even flink schrikken als ze uit de mond van Rinus van den Kieboom, afdeling risicobeheersing van de Brandweer Midden- en West-Brabant, horen dat de ‘gemiddelde’ brand een huiskamer binnen drie minuten in lichterlaaie zet.

 Dan moet je echt wel een goed vluchtplan uitgewerkt hebben, wil je samen met je huisgenoten de brand overleven.

Tijdens de campagne worden veel nuttige tips gegeven die een beroep doen op de eigen verantwoordelijkheid. Zo kan men een ‘Home Safety Check’ uit laten voeren om het risico op brand in de woning te verkleinen.