Het Anton van Duinkerkenpark gaat de laatste fase in, daarin wordt vooral veel aandacht besteed aan de aankleding van het park.

“We willen zorgen voor veel variëteit”, aldus Peter Bogers, afdelingsmanager Openbare Ruimte. In het park wordt op dit moment hard gewerkt, want eind april moet het park helemaal klaar zijn. Met de beplanting wil de gemeente drie thema’s naar voren laten komen: romantiek, mystiek en innovatie.

Opknappen

Al een geruime tijd wordt er gewerkt aan de opknapbeurt van het Anton van Duinkerkenpark.

Ongeveer vijf jaar geleden werd er begonnen met het baggeren van de vijver, waarbij de gemeente besloot om het park maar meteen helemaal op te knappen. Er was al tientallen jaren niets meer aan gedaan. Verspreid over vijf jaar werd er ieder jaar iets opgepakt. 

Kritiek

Zo werden er terrassen aangelegd op de Wei van Bastiaanse, er werd gewerkt aan een fietspad langs De Zoom en de afgelopen tijd zijn er aardig wat bomen gekapt om het park opener te maken. 

Vanuit de samenleving kwam er aardig wat kritiek op het kappen van de bomen. “Maar de mensen zien nu dat ze er iets moois voor terugkrijgen.”

Door het kappen van bomen en het weghalen van beplanting zijn er zichtlijnen ontstaan waardoor je vanaf iedere kant zicht hebt op het park en de fontein. “Veel oude heesters zijn weggehaald, waardoor er zo’n 150 kuub zand teruggestort moest worden, om alles weer op niveau te krijgen.”

Thema’s

De nieuwe beplanting moet volgens Bogers ook gaan zorgen voor bepaalde thema’s.

De zijde aan de Korneel Slootmanslaan wordt als het aan Bogers ligt het romantische gedeelte. Qua beplanting worden hier veel nieuwe rhododendrons geplaatst.

 “Dit zijn speciale rhododendrons, want ze bloeien tot de zomer.” Volgens Bogers stralen de struiken een bepaalde soort romantiek uit, net als de magnoliabomen die geplaatst gaan worden aan de zijde van de Korneel Slootmanslaan.

De andere kant, de zijde aan de Buitenvest, wordt juist het mystieke gedeelte. “Als je nu naar die kant kijkt, zit er een soort kale achtergrond achter. Dat willen we mooier maken door het plaatsen van siergrassen.”

Een afwisseling tussen lage en hoge siergrassen moet ervoor zorgen dat er een kleurrijke, mystieke wal ontstaat van drie meter hoog.

Biobased

Langs het Baseliuspad, aan de kant van De Zoom, komen speciale Japanse notenbomen en olifantengras te staan. “Dat is het innovatieve gedeelte”, vertelt wethouder Patrick van der Velden. Olifantengras wordt regelmatig gebruikt in de biobased sector om bijvoorbeeld bekertjes van te maken.

Het olifantengras moet eerst drie jaar groeien en kan daarna jaarlijks gesnoeid worden. De voorraad olifantengras wordt aan een bedrijf op de Green Chemistry Campus geleverd.

De bankjes en prullenbakken in het park moeten uiteindelijk ook gemaakt worden van biobased-materialen, maar dat komt volgens Van der Velden pas volgend jaar.

Eiland

Het eiland in het Anton van Duinkerkenpark krijgt een historisch tintje. In de negentiende eeuw stond hier een deel van een vestingwerk.

Om de historie terug te brengen, worden op het eiland bloembollen geplant in de contouren van de oude vestingwal.“We willen een historisch tintje geven aan het park. De sfeer moet hier weer helemaal herleven.”

Als het aan de gemeente ligt wordt het park dan ook een echt stadspark, waar volop gebruik van wordt gemaakt. Zo kan er gebarbecued worden op de Wei van Bastiaanse, maar op het gele plateau aan de kant van De Zoom kunnen ook kleine evenementen georganiseerd worden.

“Het is ons stadspark, dat moeten we met elkaar zo houden.”