Geheimzinnige onthulling van nieuw kunstwerk in Sint-Annaland

Kunstenaar, ondernemer, uitvinder en ontwerper Daan Roosegaarde presenteert donderdagavond op de Annavosdijk een nieuw kunstwerk in Sint-Annaland, getiteld: Windlicht. De onthulling van het nieuwe project van de veelbesproken kunstenaar is omgeven door veel geheimzinnigheid.

Wie alvast een kijkje gaat nemen op de plaats waar het kunstwerk gepresenteerd gaat worden, ziet enkel een paar borden staan: Windlicht FM, 105.3 FM #Windlicht. Wie inschakelt op de speciale etherfrequentie hoort een boodschap van de kunstenaar zelf. “Goedenavond, mijn naam is Daan Roosegaarde. Ik ben de kunstenaar van Windlicht, waar je nu naar kijkt of onderweg naar bent, en ik hoop dat u er veel plezier van heeft.” In de radioboodschap legt de kunstenaar alvast iets meer uit over Windlicht. Zo vertelt Roosegaarde dat het een project is waar hij met z’n team met veel plezier heel veel tijd, liefde en energie in heeft gestoken de afgelopen 2,5 jaar. “Dus ik ben benieuwd wat jullie ervan vinden.”

Windmolen

Roosegaarde vertelt over de band die Nederlanders hebben met windmolens. “Groene energie: iedereen wil het, maar niet in zijn achtertuin. Dat is toch best wel raar van Nederland, aangezien we een rijke historie hebben met windmolens, namelijk Kinderdijk: 1740.” Volgens de ontwerper ging hij met die vraag in zijn bol aan de slag. Hoe kunnen we groene energie weer de allure geven die het eigenlijk verdient? “Windlicht is daar een eerste belangrijke uitspraak in. Waarin we eigenlijk de schoonheid van windenergie en windmolens zichtbaar proberen te maken.”

Lichtlijnen

In de radio-uitzending wordt gesproken over lijnen, lichtlijnen die gekoppeld zijn aan de wieken van de windmolens die 280 kilometer per uur gaan. “We hebben veel tijd moeten steken in speciale tracking software, in de stabilisatie van die lichtlijnen om ervoor te zorgen dat ze gaan dansen. Dat het eigenlijk een soort choreografie wordt van lichtlijnen.” Roosegaarde noemt het dan ook een nieuwe link tussen de Nederlander en de schoonheid van het nieuwe landschap.

Tip de redactie