Ouders leren in Bergen op Zoom over drankgebruik bij jongeren

Regels stellen én goed communiceren, dat heeft de meeste invloed op de alcoholconsumptie van jongeren. 

Het was een heldere boodschap die ongeveer 40 Happy Ouders meekregen tijdens een stapavondje. De andere boodschap: opvoeders staan er niet alleen voor. Er is een batterij aan instellingen en organisaties die paraat staan om het uitgaan van jongeren zo veilig en prettig mogelijk te maken.

Uitgaansleven

Door de gemeentes Bergen op Zoom, Steenbergen en Woensdrecht waren ouders met kinderen in de puberleeftijd uitgenodigd voor een kijkje achter de schermen van het uitgaansleven. Rond de 40 ouders gaven gehoor.

Politie, café-eigenaren, gemeentefunctionarissen, jongerenwerkers, preventiewerkers van Novadic-Kentron, Helder Theater met als spil in het geheel de ouders, ieder speelt een rol als het gaat om de veiligheid van jongeren in het uitgaansleven.

Alcohol is aan de ene kant de gezellige gangmaker, aan de andere kant de grote boosdoener. Regels en duidelijkheid moeten evenwicht brengen in die maatschappelijke worsteling.

Regels

Vanaf een jaar of zestien komt de behoefte om erop uit te gaan met elkaar, alcoholgebruik komt dan ook om de hoek kijken.

Wat mag wel en wat mag niet? Hoe staat horeca hier in? Wat is goed om te doen als ouder? Dat soort vragen kwamen aan de orde tijdens de kroegentocht in drie uitgaansgelegenheden en de koffiekeet van de politie.

De overheidsregels zijn duidelijk, geen alcohol onder de achttien. Bij overtreding is de boete voor horecaondernemers flink, 1350 euro.

Café Geen Flauw Idee handhaaft daarom een strikt deurbeleid, onder de 18 mag je er niet binnen. Er wordt ook gelet op overmatige consumptie van alcohol. De gevolgen van excessief alcoholgebruik legden de gemeentelijke veiligheidsfunctionaris en de politie nog eens uit.

Lastig

Maar het puberbrein vraagt als er het ware om, om alcohol uit te proberen. Bovendien wil dat brein ook zijn zin krijgen, legde Roeland van Roosmalen van Novadic-Kentron, netwerk voor verslavingszorg, uit.

Ouders komen daarvoor voor lastige discussies met pubers en gewetensvragen te staan. Iets wat Helder Theater heel herkenbaar naspeelde. Veel ouders drinken zelf regelmatig en dan is het logisch dat pubers dat ook willen en via manipulatie kunnen ze veel voor elkaar krijgen als ouders niet sterk in hun schoenen staan.

Het uitstellen van alcohol drinken is een doel van het huidige beleid. In landelijke cijfers is te zien dat ouders daarin strenger worden, maar dat het aantal comazuipers desondanks toeneemt.

Bij een steekproef onder jongeren (18-) in Bergen op Zoom en Roosendaal gaf 87 procent aan dat ouders het drinken van alcohol toestaan. Bij de Happy Ouderavond blijkt dat ouders wel met hun kind over alcoholconsumptie praten maar dat zij het gebruik ervan niet altijd kunnen tegenhouden.

Onderschatten

In perceptie van een puber staat het proeven van alcohol in de thuisomgeving eigenlijk al gelijk aan toestemming geven legt van Roosmalen uit.

Voor het uitgaan de aanwijzingen “niet te zat hè” geven helpt niet, “maximaal 3 glazen” is een betere instructie. Andere tips: niet te lief en naïef zijn, goed doorvragen en bel eens met de ouders waar jou kinderen uithangen.

De combinatie politiepet en liefhebbende ouders is voor ouders best lastig. Maar “jouw regels hebben de meeste invloed”, drukte Van Roosmalen de ouders nog eens op het hart.

Lees meer over:
Tip de redactie