In het gemeentehuis van Tholen is gesproken over de plannen om van april tot en met oktober riviercruiseboten aan te laten meren in de haven van Tholen.

Het riviercruisetoerisme is duidelijk in opkomst. Elk jaar is er een toename van tien à vijftien procent. Er is behoefte aan aanlegplaatsen waar senioren een halve dag kunnen verblijven. Een rederij heeft Tholen al benaderd en is bereid financieel bij te dragen aan de bouw van een geschikte aanlegsteiger. De binnenstad van Tholen lijkt het meest te gaan profiteren.

Dit zou dan vier keer per week gaan gebeuren. Er was volop draagvlak zodat de gemeente verder kan gaan met het ontwikkelen van plannen. De bedoeling is dat de eerste riviercruiseschepen in april 2018 gaan aanleggen aan een speciaal voor hen gebouwde aanlegsteiger.

Riviercruisetoerisme

Gemeentevoorlichtster Cindy Hornstra en Wethouder Frank Hommel spraken een welkomstwoord en via de presentatie wordt iedereen op de hoogte gebracht van de mogelijkheden voor Tholen voor riviercruisetoerisme. Het is een luxe vorm van reizen voor senioren die een vaartocht van minimaal 48 uur maken langs landschappen en steden.

Er kunnen 125 tot 150 passagiers aan boord, die graag ergens aan wal gaan passagieren. Omdat Tholen heel gunstig ligt, heeft een rederij interesse getoond om Tholen op te nemen in de vaarroute. Bij een aanlegplaats wil men graag een locatie op loopafstand en authentieke bestemmingen bezoeken gedurende vier uur.

Aanbod Tholen

De meest voor de hand liggende mogelijkheid is een wandeling door de vestingstad Tholen met haar cultuurhistorische monumenten. Andere mogelijkheden liggen wat verder weg: Oosterschelde, veiling en museum Sint-Annaland, Oranjekamer Sint-Maartensdijk, Rooseveltcentrum Oud-Vossemeer en watersnoodhuis in Stavenisse.

Plan van aanpak

De gemeente wil verder overleggen met de rederijen en onderzoeken welke plaats het meest geschikt is voor een aanlegsteiger. Tevens zal het havenplateau worden opgeknapt en luxe arrangementen worden samengesteld. Hierbij zal samengewerkt worden met VVV en ondernemers. De vaarschema’s worden een jaar van tevoren al samengesteld. Als alles meezit, kan er medio april 2018 gestart worden.

Reacties

Er kwamen veel reacties op de plannen en de teneur was erg positief. Veel discussie was er over de vraag waar de aanlegsteiger dan moest komen. Moet dat buiten of binnen het nieuwe keermiddel plaatsvinden? Zal er ook op zondag aangemeerd worden? Is het aanbod van de gemeente niet te uitgebreid omdat het om senioren gaat?

Kan alles niet beter op de binnenstad van Tholen gericht worden? Kan de gemeente met een goed plan komen voor een stadwandeling met bezoek aan de cultuur-historische gebouwen, de markt en de Venkelstraat o.l.v. een deskundige gids? Zullen de watersporters niet in het geding komen door lange wachttijden bij de loopbrug? Moet ook de natuurvereniging er niet bij betrokken worden?

Wordt er vooral op gelet dat de weg van schip naar stad goed te begaan is? Is het niet beter om te kiezen voor kort en kleine arrangementen vanwege de doelgroep? Wethouder Hommel ging kort op alle genoemde zaken in en was blij met de goede ontvangst van de plannen. “We gaan er zeker mee door en nemen al uw suggesties mee en blijf reageren. Samen gaan we het maken.”