223 Bergenaren hebben een wapen

223 Bergenaren zijn in bezit van een wapen. Mét toestemming van de politie, want voor dit aantal is een wapenvergunning verleend. 

De meeste wapens worden gebruikt voor een schietsport, maar de politie gaf ook goedkeuring voor onder andere het verjagen van vogels en het doden van losgebroken wild. Ook verzamelaars krijgen soms een vergunning. In Bergen op Zoom kreeg tevens de re-enactment groep kreeg een vergunning voor een wapen om te gebruiken tijdens voorstellingen.

De politie hanteert een streng wapenbeleid. Wapenbezit is dan ook alleen maar in bepaalde gevallen toegestaan. Het aantal verleende vergunningen loopt ieder jaar terug. Zo werden er vorig jaar 72.729 vergunningen in heel Nederland verleend. Dat zijn er ruim zeshonderd minder dan in 2014 en ongeveer tweeduizend minder dan in 2013. In 2015 zijn verder landelijk 90 vergunningaanvragen geweigerd en 188 vergunningen ingetrokken.

Stabiel
Wie een wapenvergunning wil moet aan een aantal eisen voldoen. Zo mag geen vrees voor misbruik bestaan en de aanvrager moet persoonlijk stabiel zijn. Verder moet er een redelijk belang zijn voor het gewenste wapenbezit zoals het beoefenen van een schietsport, het verzamelen van wapens of jagen.

Schietsport
In Bergen op Zoom zijn er vorig jaar maar liefst 223 vergunningen verleend. 65 daarvan geven jagers toestemming een wapen te hebben. Eentje wordt ingezet voor schadebestrijding van bijvoorbeeld gewassen en een andere voor het doden van gekweekt wild.

Een Bergenaar had een vergunning nodig voor zijn dummy launcher om honden af te richten. 107 Bergenaren hebben een vergunning gekregen om de schietsport te blijven beoefenen. Verder gaat het om een vogelafweerpistool en een geweer voor de re-enactment groep. Tenslotte werden er 46 vergunningen verleend voor specifieke onderdelen en munitie.

Controle
De politie voert regelmatig controles in de vorm van huisbezoeken uit om te kijken of het wapen goed en veilig is opgeborgen, zodat in principe alleen de vergunninghouder bij het wapen kan. Zo werden er vorig jaar 27.358 huisbezoeken afgelegd. In 103 gevallen werd een waarschuwing gegeven.

Volgens de politie wordt een vergunning bij verkeerd gebruik, of wanneer de politie zorgen heeft over de mentale toestand van een vergunninghouder, zonder pardon worden ingetrokken. De politiesystemen zijn aan elkaar gekoppeld. “Zo kunnen we bijvoorbeeld nagaan of de aanvrager bij de politie bekend staat als agressief, gewelddadig of anderszins psychisch niet in balans.

Omgekeerd kunnen we onderweg naar een melding nagaan of de betrokken persoon een vuurwapen heeft of dat er op het dat adres een vuurwapen voorhanden is.” De politie streeft ernaar het aantal vergunning tot een minimum te beperken.

Tip de redactie