Zeven jubilarissen bij KBO Kruisland zijn gehuldigd

In het overwegend Rooms-Katholieke dorpje Kruisland zijn zes dames en één heer gehuldigd als jubilaris vanwege hun 25-jarig lidmaatschap bij deze ouderenbond. 

De Katholieke Bond voor Ouderen (KBO) in Kruisland houdt zich bezig met het wel en wee voor ouderen. Niet dat het er beter op is geworden sinds hun vertrouwde ouderensoos aan de Langeweg gesloten werd en ze moesten verhuizen naar dorpshuis Siemburg. Dat heeft zo z’n consequenties en dat merken ze ook.

Oorkonde

Allemaal werden ze naar voren geroepen om een oorkonde en een mooie bos bloemen te ontvangen.

Jo van Gaans-Timmersmans, Jo de Groen-Welten, Anna van Loon-van Zandvliet, Dina Reijnders-Suijkerbuijk, Jo van Son-van Vlimmeren en het echtpaar Wies van de Velden-Veraart en Jac Veraart. Ze werden door hun eigen afdeling KBO Kruisland in het zonnetje gezet.

“Het is leuk om onderling bij elkaar te zijn, om als weduwevrouwen bij elkaar aan te sluiten”, laat Jo de Groen enthousiast weten.

Vertier

Het is de saamhorigheid en de gezelligheid die hen verbindt.

De Unie Katholieke Bond voor Ouderen is de grootste seniorenorganisatie van Nederland. 11 zelfstandige KBO’s zijn er landelijk georganiseerd per provincie. Samen hebben de provincies ruim 500 afdelingen waaronder KBO Kruisland die in 1950 werd opgericht als bejaardenbond.

Hun 60-jarig bestaan hebben ze in 2010 nog groots gevierd. Maar er is altijd wel iets om te vieren of om te vermaken. Anna van Loon: “Er is altijd wel wat te doen. Een beetje vertier halen, zeg maar. Dan gaan we op reis, dan gaan we wat bezoeken en ieder jaar komen de Vrolijke Spelers uit Steenbergen. Dat is zo leuk.”

Extra’s

Maar de volle organisatie bij KBO Kruisland verloor haar beste glorie bij sluiting van de ouderensoos aan de Langeweg, mede op het moment toen Ad van Nispen, de organisatrice van vele zaken voor KBO Kruisland, afscheid nam.

Zij droeg niet voor niets de naam ‘moeder van het Kruislandse ouderenwerk’ en soms klonk zelfs de bijnaam ‘burgemeester van Kruisland’ vanwege haar resolute aanpak van zaken.

Anna van Loon: “ We hebben veel moeten inleveren. Verschillende extra’s zijn verdwenen zoals de carnavalsbandjes die erwtensoep kwamen mee eten, de kleine prijsjes en cadeautjes bij Sinterklaas. Niet dat het om de cadeautjes gaat, maar het is niet meer wat het geweest is.”

Nieuwe voorzitter

De vrolijke Anna van Loon blijft positief, ook al moeten zij en andere leden het met minder doen. Samen maken ze er wat van. Jac van de Velden: “We moeten de gemeenschap van het dorp een beetje bij elkaar houden.”

Als vrijwilliger zet hij zich ook in voor andere zaken, zoals reparaties aan de kerk. Ieder draagt een steentje bij en is er voor elkaar.

Jo van Gaans: “Het is er gewoon goed. De mannen zijn er ook altijd bij geweest. We zijn blij met de KBO.” Buiten de huldiging van de jubilarissen tijdens de algemene vergadering van KBO Kruisland trad Nel Heijmans af als voorzitter. Zij droeg de taken over aan de nieuwe voorzitter Jan van de Brand.

Lees meer over:

NUwerk

Tip de redactie