Industrieterrein De Kooi Hoogerheide veiliger door samenwerking brandweer

Brandweer Midden- en West-Brabant, de vliegbasis en de gemeente Woensdrecht hebben maandagmiddag een convenant getekend om bedrijven op de Kooi bij calimiteiten nog sneller van brandweerzorg te kunnen voorzien. 

De bedrijven op het industrieterrein kunnen vanaf maandag niet alleen rekenen op de manschappen van Brandweer Midden- en West-Brabant, maar ook op de brandweer van de naastgelegen vliegbasis.

Convenant

Als er brand uitbrak op industrieterrein De Kooi werd normaal gesproken alleen de ‘normale’ brandweer ingelicht. Met het nieuwe convenant wordt voortaan ook de brandweer van de Koninklijke Luchtmacht op de vliegbasis in Woensdrecht gealarmeerd.

“Omdat industrieterrein de Kooi aangrenzend is aan de vliegbasis en de brandweer van de vliegbasis altijd paraat is, kan deze brandweer snel ter plaatse zijn”, aldus de gemeente Woensdrecht.

Hierdoor kan de bestrijding van incidenten veel sneller van start gaan, waardoor het volgens de drie partijen veiliger zal worden op het industrieterrein.

Het convenant werd ondertekend door burgemeester Steven Adriaansen, regionaal commandant Brandweer MWB dhr. Kransen en Kolonel de Boer van vliegbasis Woensdrecht.

Vrijwillige brandweer

De gemeente Woensdrecht werkt binnen de gemeentegrenzen met een team van vrijwillige brandweerlieden. ‘Ontzettend waardevol’, aldus burgemeester Adriaansen.

“De vrijwillige brandweerlieden betekenen ongelooflijk veel voor onze gemeente. De inzet van de brandweer van de vliegbasis is een hele mooie aanvulling hierop. Door deze samenwerking maken we De Kooi nog veiliger”.

De partijen benadrukken dat er geen onderscheid gemaakt zal worden in het type uitrukken. “Een eenvoudige containerbrand of een ogenschijnlijk kleine brandmelding kan ook tot een ernstig incident leiden.”

Oefenen

De samenwerking tussen de brandweer van de Koninklijke Luchtmacht en de Brandweer Midden- en West-Brabant komt niet geheel uit de lucht vallen. De twee werken al jaren samen door inzet van materieel en manschappen uit te wisselen bij grote incidenten.

Daarnaast hebben de twee ook regelmatig gezamenlijk geoefend. De nieuwe werkwijze is een volgende stap.

“Dit is een mooi voorbeeld van civiel-militaire samenwerking.” De ondertekening van het convenant werd op een feestelijke manier ingeleid.

Lees meer over:
Tip de redactie