Bibliotheek bij basisschool El Feth Bergen op Zoom officieel geopend

Wethouder Yvonne Kammeijer heeft maandagochtend samen met leerlingen van basisschool El Feth de bibliotheek op school officieel geopend. 

De kinderen konden al vanaf het begin van het schooljaar gebruikmaken van de boeken, maar de samenwerking tussen de school en Bibliotheek Het Markiezaat moest officieel nog gevierd worden.

Verspreiden

Ruim tachtig leerlingen van de groepen vijf tot en met acht mochten maandagochtend hun stoel naar de aula verplaatsen om getuige te zijn van de officiële opening van de Bibliotheek op school. Begin december tekenden de school en de bibliotheek al een samenwerkingsovereenkomst voor drie jaar.

Directeur Monique van den Branden sprak de kinderen toe. “De bibliotheek op het Zonneplein ging dicht, waarna jullie helemaal naar het centrum moesten om boeken te lenen.”

Daarom besloot de school te starten met het verspreiden van boeken op school. Alle leerlingen mogen dan ook boeken uit de kasten pakken om zelf te lezen of om voor te lezen. “Al lees je een recept op de achterkant van een pakje, dat is al heel goed. Lezen is heel belangrijk.”

Om ook de kinderen die niet zo gek zijn op lezen te stimuleren werd de hulp ingeschakeld van leesconsulent juffrouw Wendy. Zij kijkt samen met de kinderen wat hun interesses zijn en of er boeken zijn die daarop aansluiten.

Ontwikkeling

Harry van der Klink, interim-directeur van Bibliotheek Het Markiezaat, zegt trots te zijn op de bibliotheek op school. “Lezen is ontzettend belangrijk en het is natuurlijk veel leuker dat de boeken nu op school staan. Zo kan je iedere dag een ander boek lezen.”

Zelf gaat Van der Klink één of twee keer per week met zijn kleindochter naar de bibliotheek. “Lezen stimuleert de beleving van een kind. Het is goed voor je eigen ontwikkeling, daarom is het goed om permanent een bibliotheek beschikbaar te hebben.”

Hoe meer er gelezen wordt, hoe groter de woordenschat en hoe beter de leesvaardigheid van kinderen. Volgens de interim-directeur zouden alle basisscholen in Bergen op Zoom uitgerust moeten worden met een bibliotheek. “Voorlezen moet eigenlijk tot groep acht, en zelfs op de middelbare school nog.”

Hoewel de samenwerking nu is ondertekend voor drie jaar, wordt dit als het aan Van der Klink ligt minstens dertig tot veertig jaar.

Opening

Wethouder Yvonne Kammeijer mocht de honneurs waarnemen om de officiële opening te verrichten. De boekenkasten waren voor het moment in een mooi papiertje gewikkeld dat de wethouder samen met twee leerlingen weg mocht trekken.

De vijf kasten zijn zowel voor de onderbouw, als de bovenbouw. “Dat zijn ontzettend veel boeken en voor iedereen zit daar iets tussen”, stelde Kammeijer vast.

Bijna alle kinderen steken hun vinger in de lucht als de wethouder vraagt wie er van lezen houdt. Honderduit vertellen de kinderen aan de wethouder over hun favoriete boek, over het voorlezen aan hun jongere broers en zusjes én dat ze zelf ook boekjes schrijven.

“Kinderen die veel gamen en tv-kijken halen vaak slechtere resultaten dan kinderen die boeken lezen”, geeft de wethouder de kinderen mee.

Als afsluiting geven wethouder Yvonne Kammeijer en directeur Monique van den Branden een boekenbabbel. In één minuut vertellen zij wat hun lievelingsboek is en waarom de kinderen dit moeten lezen. “Eigenlijk is lezen gewoon heel erg leuk”, besluit de wethouder.

Lees meer over:
Tip de redactie