Jeugdagent Quiryn Weijgers ziet aanpak vruchten afwerpen

“Het is vrij rustig op het moment”, kan Quiryn Weijgers tevreden stellen. 

Sinds een jaar is hij aan de slag als speciale jeugdagent in de gemeente Woensdrecht. Daarbij ondersteunt Weijgers de vier wijkagenten als het gaat om de aanpak van jeugdoverlast. Na eerdere klachtenstromen uit Hoogerheide en Putte blijkt de jeugd in de gemeente zich nu rustig te houden. “Een teken dat onze aanpak werkt.”

Weijgers is sinds 1 januari 2015 begonnen als jeugdagent in de gemeente Woensdrecht. Dat betekent dat hij zich een aantal dagen tijdens zijn dienst specifiek bezighoudt met jongeren. “Bij jongeren gaat het om kennen en gekend worden. Dat vraagt ook een bepaalde aanpak. Je kunt jongeren heel streng benaderen, maar ik ben meer van een gelijkwaardig niveau van communiceren. Ik merk dat dat het goed doet bij de jongeren.”

Weijgers staat in zijn werk als jeugdagent echter niet alleen. Hij heeft veel contacten met de wijkagenten, gemeente en jongerenwerker. Ook werkt hij samen met Bureau HALT.

Gemeentehuis

Hoewel het volgens Weijgers nu relatief rustig is met overlast door hangjongeren, was dat in zijn eerste jaar als jeugdagent nog niet het geval. “In Hoogerheide was er veel overlast in en rond het gemeentehuis. Met de gemeente en de wijkagent hebben we een gezamenlijke aanpak gecreëerd om die overlast tegen te gaan.

Er zijn camera’s geplaatst en we hebben veel geïnvesteerd in toezicht. We zaten er met zijn allen kort op. Dan scheelt het voor de jongeren als ze iedere keer dezelfde persoon tegenkomen. Ze weten hoe ik ben, wat mijn werkwijze is. Dat werkt vaak het fijnst”, merkt Weijgers.

Putte

Ook in Putte was zijn inzet noodzakelijk, al bleek de overlast daar wat complexer in elkaar te steken. “We kregen vaak diverse meldingen uit het hele dorp. Het ging dan om geluidsoverlast, vervelend gedrag door mensen uit te dagen en het maken van troep. Het waren steeds andere jongeren op andere plaatsen.

Dat hebben we kunnen oplossen door de jongeren in kaart te brengen. Ik heb de surveillancediensten meegegeven dat als ze jongeren zagen staan, ze hen moesten controleren en de gegevens noteren.” Uiteindelijk kreeg Weijgers in beeld welke jongeren er bij de overlast betrokken waren.

“Ik heb ze samen met hun ouders uitgenodigd in Hoogerheide. Door ze even uit hun vertrouwde omgeving te halen, heb je vaak al effect. Ook voor ouders is zo’n gesprek goed. Zij weten ook niet altijd waar hun kinderen zich buiten op straat mee bezig houden.”

Ouders

De rol van de ouders wordt ook ingezet bij het nieuwe project Jeugd & Alcohol. Daarbij worden jongeren die zich tijdens het uitgaan onder invloed van alcohol misdragen, gefilmd en later met de beelden geconfronteerd. Bovendien krijgen de jongeren een HALT-verwijzing.

“Tijdens carnaval in Bergen op Zoom hebben we bijvoorbeeld een aantal jongeren gefilmd met een bodycam. Daarbij zaten ook jongeren uit de gemeente Woensdrecht. Die zoek ik dan thuis op en laat daarbij de beelden zien aan de jongeren en hun ouders. Soms liggen ze letterlijk laveloos op de grond en hebben wij dat vastgelegd.”

Volgens Weijgers werpen dat soort acties hun vruchten af. “Dat zie ik ook met mijn werk als jeugdagent. Door er kort op te zitten, kunnen we veel overlast de kop in drukken. Mede daardoor is het nu weer relatief rustig in Woensdrecht. Samenwerking met andere partijen is belangrijk om het ook zo te houden.”

Tip de redactie