Reeds zes jaar is men bezig om het braakliggend terrein tussen Wethouder Swagemakersstraat en Eerste Boutweg in Kruisland ingedeeld te krijgen.

Het derde plan werd gepresenteerd op een door de gemeente Steenbergen georganiseerde inloopavond in dorpshuis Siemburg te Kruisland. En met succes. De negen levensloopbestendige woningen werden grondig bestudeerd op de tentoongespreide bouwtekeningen. De mogelijkheden werden bekeken en er werd meegedacht, want wijzigingen zijn naar wens nog door te voeren in dit stadium. 

Aanvankelijk zijn de negen woningen gepresenteerd als seniorenwoningen, maar dat heeft te maken met de praktische indeling op de begane grond. De levensloopbestendigheid van de woningen, of ook wel levensloopgeschiktheid genoemd, heeft te maken met het feit dat men er zo lang mogelijk kan blijven wonen.

Dat komt door voorzieningen die in zo’n woning worden aangebracht. In dit geval gaat het om een badkamer en slaapkamer op de begane grond voor als men slechter ter been wordt of als hier een andere (gezondheids) reden voor is.

Eerste reacties

De term senioren wil Joris Martens van Aannemersbedrijf Van Agtmaal, die het perceel heeft aangekocht in Kruisland, niet vastzetten. Martens: “Het is niet alleen voor senioren. Anderen die er graag willen wonen, zijn ook welkom. Dit is een eerste avond om de input af te wachten en op de reacties van mensen te reageren.”

Reacties kwamen er. Speciaal hiervoor bestemde formulieren werden ingeleverd bij ambtenaren van gemeente Steenbergen, zoals Martin Meulblok. Andere reacties werden verbaal reeds gegeven. Zo zou Ans Testers uit Kruisland de stand van de woningen graat ietwat anders zien.

Indeling naar wens

Ans Testers: “Als ze de huizen een beetje draaien, dan komt er meer zon in de tuin. Dat zou fijner zijn.” Maar deze vlieger gaat niet zomaar op. Een andere bouwstand zou betekenen dat er maar acht woningen gerealiseerd zouden kunnen worden en een en ander is geraamd op negen woningen. Over de indeling kunnen wel wensen worden geuit.

Iemand die geen badkamer op de begane grond wil, kan dit ook op de verdieping laten plaatsen. De richtprijs die op dit moment geldt voor de nog te bouwen woningen bedraagt zo’n € 175.000,00 VON. De percelen lopen uiteen van 120 m2 tot 186 m2, afhankelijk van respectievelijk een tussenwoning of hoekwoning. Bij elk perceel zijn parkeerplaatsen ingepland.

Hof van Kruisland

Het plan dat gepresenteerd werd, is niet het eerste plan. Vincent van der Male van Timek Planontwikkeling: “Er waren eerdere plannen met woningen die meerdere verdiepingen hadden, maar hier kwam de privacy in het geding. En bij een tweede plan kwamen de woningen te dicht op de grens van de buren. Dat was ook niet haalbaar.”

Het derde plan lijkt wel goed in elkaar te zitten om alle partijen tevreden te houden. De vermoedelijke nieuwe naam van de straat zal de schoonheid aanvullen: het Hof van Kruisland. Wie in dit hof wil gaan wonen, moet nog wachten op formele procedures aangezien de bestemmingsplanprocedure nog in gang gezet moet worden.

Wethouder Petra Lepolder ziet het positief. Lepolder: “Het voegt echt iets toe aan Kruisland kwalitatief gezien, omdat Kruisland nu eenmaal niet veel nieuwbouwprojecten heeft.”