Met het eerste Thoolse handwerkcafé ‘Geen brug te ver’ is voor Anja Polak een droom uitgekomen. 

Samen met Rianne Ruijten had Polak in Tholen-stad donderdag de primeur van het handwerkcafé in Eeterij De Thoolse Brug op het bedrijventerrein Welgelegen. Samen met het handwerken staan het sociale aspect en het gezellig samen zijn voorop.

Breinaalden

Zo’n vijftien dames in variabele leeftijden waren tijdens het eerste Thoolse handwerkcafé druk met uiteenlopende handwerkjes.

De een liet in hoog tempo de breinaalden tikken. Een ander was in de weer met een haaknaald. Weer een ander had een borduurnaald tussen de duim en vingers geklemd. Bij het handwerkcafé kun je alle kanten op, dat was al snel duidelijk. 

Advies

De reden om naar het handwerkcafé toe te komen was voor ieder persoonlijk. “Eigenlijk ben ik om twee redenen gekomen”, aldus Margriet Heijboer uit Tholen.

“Ik zoek ontspanning in de vorm van breien, wat ik al 20 jaar niet meer heb gedaan. Ook wil ik weer eens wat andere mensen ontmoeten. Vaak kom je in hetzelfde clubje terecht. Dit is een gemêleerd gezelschap."

"En aangezien ik het breien nu toch wat minder in de vingers heb, wil ik graag advies van anderen. Ik heb gekeken naar het handwerkcafé in Scherpenisse, maar dan moet ik met de auto. Nu kan ik de fiets pakken.” 

Op zich vindt Margriet het wel best om in haar eentje thuis met handwerken bezig te zijn, maar zo een uurtje met anderen samen handwerken is gezelliger.

Eenzaamheid

De 80-jarige Dina Geluk uit Sint-Annaland wilde zich eerst oriënteren om te zien of het iets voor haar is.

“Ik heb niets meegenomen, maar 15 jaar terug heb ik een cursus quilten gevolgd. Ik denk wel dat ze me hier de volgende keer terug zien met een quiltwerkje.” 

Voor sommigen bleek ook eenzaamheid een reden om naar het handwerkcafé toe te komen.

Supertrots

Het Thoolse handwerkcafé is voortgekomen uit de vraag tijdens workshops van Anja Polak, eigenaresse van Kantje Boord in Tholen. Bij haar in de winkel was het niet mogelijk een handwerkcafé te starten.

In De Thoolse Brug is een bereidwillige geschikte locatie gevonden. “Ik ben supertrots dat het gelukt is. Het was een droom van me dit op te kunnen zetten.”

Rianne zorgt voor deskundige begeleiding bij het handwerken. “Ik heb een handwerkje bij, maar denk niet dat ik eraan toekom.”

De handwerkbegeleidster meent dat bij het handwerkcafé het mes aan meerdere kanten snijdt: “We hebben een prachtige, lichte locatie tot onze beschikking. De handwerkers kunnen kosteloos deelnemen. Het enige wat De Thoolse Brug verlangt is dat ze een consumptie nuttigen.”

De initiatiefneemsters stellen dat gezelligheid en het ontmoeten van anderen voorop staan in combinatie met het werken aan je creatie in een ongedwongen sfeer.