Een drankje aanbieden tijdens een modeshow of een proeverij bij een slijterij. 

Het zijn zaken die haast vanzelfsprekend met elkaar verbonden zijn, maar toch was dit tot voor kort door regelgeving niet mogelijk in de gemeente Bergen op Zoom. Om zowel de horeca-ondernemers als winkeliers meer mogelijkheden te bieden is de gemeente per 1 maart gestart met een pilot.

De gemeente Bergen op Zoom is één van de 37 gemeenten in Nederland die meedoet aan de pilot van de Vereniging der Nederlandse Gemeenten (VNG) ‘reguleren van mengvormen winkel/horeca’. In totaal kunnen 47 ondernemers uit de gehele gemeente meedoen aan de pilot.

Drank- en Horecawet

Gedurende een jaar lang mogen zij activiteiten op het gebied van horeca en detailhandel meer met elkaar combineren, omdat de gemeente een jaar lang niet gaat handhaven op vier belangrijke artikelen uit de Drank- en Horecawet.

Zo is het normaal gesproken verboden om alcohol te schenken in een winkel, maar er geldt ook een verbod om alcohol te verkopen in een winkel.

Daarnaast is er een verbod op het organiseren van een proeverij van alcoholische drank en een horeca-inrichting mag geen producten verkopen. Die regels worden tijdens de pilot losgelaten, waardoor een restaurant bijvoorbeeld ook de schilderijen aan de muur te koop mag aanbieden.

Initiatieven

Niet alle regels worden losgelaten, natuurlijk moeten de winkels die alcohol willen verkopen zich wel houden aan bijvoorbeeld de leeftijdsgrens. Een kledingzaak die een hapje en een drankje wil aanbieden tijdens een modeshow moet ook de nodige vergunningen aanvragen, desondanks wordt het de ondernemers wel makkelijker gemaakt.

“De proef sluit mooi aan bij de ambitie van college en raad om regelgeving te vereenvoudigen om nieuwe initiatieven van ondernemers te stimuleren”, aldus het gemeentebestuur. Iedere ondernemer met een leuk idee of een nieuw initiatief kan zich melden bij de gemeente Bergen op Zoom.

Aanmeldingen

Inmiddels zijn er al twaalf aanmeldingen, maar er is plek voor 47 ondernemers. Eind maart wordt bekend welke ondernemers deelnemen aan de pilot. “Wij hebben een bepaalde visie waaraan de ideeën worden getoetst.” Wat er precies in die visie beschreven staat is bewust niet bekendgemaakt.

“We willen ondernemers uitdagen om out of the box te denken”, aldus wethouder Patrick van der Velden. “In Delft zit bijvoorbeeld een restaurant waar je ook de stoel kan kopen waarop je zit, of het bestek of een lamp. Dit vraagt creativiteit vanuit de ondernemers.”